Takmičenje mladih novinara 2021: Napišite novinske članke, pošaljite i osvojite nagrade

Fondacija INFOHOUSE, interview.ba i Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe organizuju „Takmičenje mladih novinara 2021“, te pozivaju studente komunikologije\žurnalistike u Bosni i Hercegovini da napišu i pošalju novinske članke i osvoje nagrade.

Kako biste sudjelovali/le u takmičenju potrebno je da napišete novinarski članak od 700 do 1000 riječi o problemu ili događaju, koji je od lokalne, nacionalne, ili regionalne važnosti za Bosnu i Hercegovinu. Teme čalanka mogu biti aktualni događaji, politička ili društvena pitanja.
Prema profesionalnoj novinarskoj praksi, članci trebaju predstaviti objektivne činjenice o problemu ili događaju na organiziran i temeljit način. Trebaju imati najmanje tri izvora (sagovornika), a izjave (ili intervju) se mogu uzimati isključivo telefonom ili uživo sa ljudima koji dovoljno poznaju problem ili događaj. Korištenje e-maila za uzimanje izjava ili izradu intervjua nije dozvoljeno.
Informacije iz drugih izvora mogu se upotrijebiti ako su izvori vjerodostojni i ako su podaci točno navedeni prema tim izvorima. Plagijat, kopiranje i upotreba podataka s Vikipedije nisu dozvoljeni. Prilikom pisanja nemojte koristiti linkove stranica i online navođenja.
Članci ne smiju sadržati subjektivne poglede i argumente, te informacije bazirane isključivo na jednoj osobi. Tekstovi o zabavi, muzici, sportu, putovanjima ili drugim sličnim temama neće biti prihvaćeni.
Najbolja priča bit će nagrađena sa 200 KM, druga pozicionirana priča sa 150 KM, a treća sa 100 KM.
Pobjednici će biti proglašeni na Zoom konferenciji, koja će biti organizirana povodom dodjele nagrada i razmjene iskustava u procesu pisanja tekstova, a kojoj će prisustvovati novinari, urednici i predstavnici Fondacije INFOHOUSE, te Koalicija za zaštitu zviždača jugoistočne Europe. O tačnom datumu konferencije učesnici će biti naknadno informisani.
Rok za dostavljanje članaka je 24.4.2021.
Vaše tekstove dostavite u Microsoft Word formatu na interview@interview.ba.
Više informacija pronađite na linku.

Posljednji postovi