Taksista Rusmir Ljutvijević besplatno vozi djecu sa posebnim potrebama: “Radim to od srca”

Zeničanin Rusmir Ljutvijević prvi je taksista koji će u gradu čelika besplatno prevoziti djecu sa posebnim potrebama.

Nemaju marku

Ovim poslom se ne bavi dugo, ali kaže da je želio pomoći drugima, jer i sam razumije šta znači imati dijete sa posebnim potrebama i koliko to iziskuje troškova. Zna da mnogi roditelji nemaju marku-dvije za taksi da dijete odvuku na pregled.

– Imam sina, jedini slučaj u Kantonu, koji je sa posebnim potrebama. Radi se o dijagnozi “shank 3gen phelan mc dermid” oboljenja mozga, koja pravi dosta drugih problema. Djetetu se ne pravi protein u mozgu, što dovodi do drugih, propratnih oboljenja, poput manjka vode na mozgu, ukočenih tetiva, ne govori, ne priča… – govori Ljutvijević.
Njegov sin ima sedam godina.
– Pet godina sam prolazio borbu da pomognem svom djetetu, a sve vrijeme sam imao samo jednu želju, da se zaposlim kao taksista. Mom djetetu nema lijeka, ali mogu pomoći drugima. Želim ovako pokazati zahvalnost prema Bogu i pomoći djeci sa posebnim potrebama. Ne zanima me koliko ću potrošiti za njih, želim to uraditi od srca – govori Ljutvijević.

Finansijski nemoćan

Za njegov gest znaju već mnogi roditelji.
– Znam šta ja prolazim i zašto ne bih pomogao nekome ko nema i ko je finansijski nemoćan? Ništa ne znači potrošeni fildžan goriva da odvučem dijete u stacionar i Polikliniku, jer znam kako je – zaključuje on.

Fleksibilno radno vrijeme

Pored činjenice da mu omogućava da bude društveno koristan, posao taksiste omogućava mu i fleksibilno radno vrijeme.
– Radio sam u firmi, gdje sam imao ekstra platu, ali nisam imao obraza svako malo tražiti da me puste sa posla. Došlo je vrijeme da jedino ja mogu voziti dijete na vježbe, što mi u ovom poslu najviše odgovara – kaže on.
Roditelji djece sa posebnim potrebama Rusmira Ljutvijevića mogu kontaktirati za besplatnu vožnju na broj 061/647-152.
Preuzeto sa: https://www.atvbl.com/