Tekst koji je izazvao lavinu reakcija! – Bošnjaci „nasljedno predodređeni da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa.“

Svjedoci smo sve većem govoru mržnje koji u bosanskohercegovačkim medijima postaje norma javnog informisanja, tako se nedavno na tapetu našao i sporni tekst kolumniste Tomislava Zelenike koji je objavljen na portalu Dnevnik.ba.


Sporni tekst, iako ubrzo uklonjen i izbrisan sa online platformi, sadržao je izjave kao što su „duhovno siromašnima, prevrtljivima i podmuklima“ i „nasljedno predodređenima da izdaju, prevare i zabiju nož u leđa“ upućene prema bošnjačkom redu naroda u Bosni i Hercegovini.
Kako prenosi Radio Slobodna Evropa  nakon oštrih reakcija javnosti, uredništvo mostarskog portala Dnevnik.ba je uklonilo spornu objavu i uputilo ispriku čitateljima. Tekst Tomislava Zelenike je, kako kažu naši sagovornici, obilovao elementima govora mržnje, huškanja i međunacionalne netrpeljivosti.

Jure Gudelj, glavni urednik portala Dnevnik.ba, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je taj tekst objavljen greškom, te da je novinar sankcionisan, a dežurni urednik smijenjen.

Govor mržnje definisan je kao „svi oblici izražavanja koji šire, potiču, promiču ili opravdavaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam i druge oblike mržnje temeljene na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu agresivnim nacionalizmom i etnocentrizmom, diskriminacijom ili neprijateljstvom prema manjinama, imigrantima ili ljudima imigrantskog porijekla.”
Haos u online prostoru, posebice na društvenim mrežama i u medijima koji su sve više izloženi govoru mržnje, lažnim vijestima i ostalim neprimjerenim i ilegalnim sadržajima treba posebno regulisati.
Više možete pročitati na: Kamenjar.com
Kako navodi Oslobodjenje.ba sporni mostarski portal je 2018. godine bio pod monitoringom Vijeća za štampu u BiH, a sve u sklopu projekta „STOPA! Govor mržnje 2018“, koji je za cilj imao upravo  praćenje i sprječavanje širenja govora mržnje u komentarima posjetilaca Internet portala, što je jedan od gorućih problema sa kojim se susreću online mediji u BiH.

Razlika između slobode govora i govora mržnje češto je pomiješana i izjednačena, ono što trebamo shvatiti je da govor mržnje nije sloboda govora, nego njegova zloupotreba, te da ta ista zloupotreba može biti sankcionisana u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

Posljednji postovi