Teorije zavjere: Kako prepoznati lažne vijesti o korona virusu? (VIDEO)

U novom izdanju emisije Puls – Specijal – Korona virus u BiH govorili smo o prepoznavanju lažnih vijesti u medijima, a koje se tiču alternativnih metoda liječenja zaraze koronavirusom, različitih teorija zavjere, ali i da plasiranje istih može dovesti do većih problema i širenja panike u kriznom periodu.

Profit u kriznom periodu

Svako vrijeme pa i ovo, nekom je rat, neko izgubi, neko profitira, pogotovo u vrijeme pandemije koronavirusa.

Nažalost, među novinarima i onima koji se pokušavaju baviti tom profesijom, postoje i oni koji nastoje samo profitirati na svemu tome, širenjem lažnih vijesti i panike.
Naš gost bio je Emir Zulejhić, urednik portala Raskrinkavanje.ba.

Šta je to najgore što je Zulejhić pročitao u posljednje vrijeme?

“Ni sam ne mogu da se odlučim između one priče koja govori o uzroku pojave koronavirusa, a koja kaže da je koronavirus, citiram, pojavljen u Kini s razlogom da uništi kinesku ekonomiju ili sa druge strane ona priča koja govori o načinima liječenja i prevencije koronavirusa, gdje postoji priča u kojoj se tvrdi da bijeli luk u kombinaciji s nekim drugim začinima može spriječiti dobijanje koronavirusa, što je i jedno i drugo potpuna izmišljotina. Ukoliko samo malo dublje razmislimo ni jedna ni druga priča nemaju nikakvo utemeljenje.”

“Siva zona”

Web portali su na neki način “siva zona” koji često plasiraju informacije koje su neprovjerene, a sve u službi klika. Da li je postojan način da se to stavi u okvire profesionalizma?
Zulejhić savjetuje sve novinare da prije svake objave o koronavirusu provjere izvore.


“Mi smo sinoć na portalu objavili tekst koji sadrži upravo savjete za urednike i novinare, kao i listu izvora kredibilnih informacija, ali i zvaničnih izvora informacija kada govorimo o korona virusu. Mislim da je to najbitnije znati i prepoznati ko je kredibilan izvor u ovoj priči, a ko ne. Zapravo koji je to medij kojem možemo povjerovati ukoliko informaciju koristimo iz nekog drugog medija, a koji zapravo medij ima historiju objavljivanja neprovjerenih informacija, čak i potpunih teorija zavjere. Sa druge strane, moramo biti oprezni i kada biramo sagovornika”,
 samo je dio odgovora koji je Zulejhić dao u razgovoru za O Kanal

U nastavku poslušajte cijeli razgovor, a već sutra od 16 sati budite ponovo s nama u novom izdanju emisije Puls – Specijal – Korona virus u BiH u programu O Kanala.

okanal.oslobodjenje.ba