Terorizam u Bosni i Hercegovini kroz najteže napade od 1995.

Bosna i Hercegovina je od završetka ratnih sukoba 1995. godine pretrpila nekoliko terorističkih napada na svom tlu. U nastavku navodimo one, koji su potresli našu javnost, ali i alarmirali naše bezbjedonosne službe da se ozbiljnije pozabave sa ovim pitanjem.
U kazneno-popravnim zavodima u BiH nalazi se 16 lica na izdržavanju zatvorske kazne zbog terorizma, a jedno lice je u zatvoru zbog protivzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.
Prvi poslijeratni napad koji je tokom istrage povezan sa radikalnim islamistima dogodio se u Banovićima krajem 1995. godine, kada je nestao službenik UNPROFOR-a William Jefferson. Istražitelji su njegovo tijelo otkrili nakon serije razgovora službenika Federalnog istražnog biroa sa Ali Hamadom u zeničkom zatvoru.
Drugi i jedan od najtežih napada u postratnoj BiH dogodio se 18. septembra/rujna 1997. godine u Mostaru kada je aktivirana auto- bomba. Od posljedica eksplozije 29 osoba je teže ili lakše povrijeđeno, među kojima i trojica policajaca.

Napad u Mostaru bio je prvi teroristički akt u BiH.
Istraga je utvrdila da su ovaj jezivi napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair, Saleh Nedal i Vlado Popovski, a dvojica napadača imala su direktne veze sa Al Kaidom. Ahmed Zuhair je kasnije uhapšen u Јemenu i prebačen u američku bazu Gvantanamo na Kubi.
Istraga doduše nikada nije do kraja rasvijetlila ovaj slučaj pa se do danas sa sigurnošću ne zna da li je napad u Mostaru bio isključivo vjerski motivisan ili je, kako se nagađalo, predstavljao osvetu jednog od članova grupe za zlostavljanja koja je, navodno, pretrpio u logoru HVO-a.
– Stravičan pokolj dogodio se u selu Kostajnici kod Konjica, 2002. godine, kada je Muamer Topalović na Badnje veče upao u kuću porodice Anđelić i ubio oca, majku i kćerku, a sina teško ranio. Topalović je tokom sudskog procesa priznao da je ubistva počinio iz vjerskog fanatizma, za šta je osuđen na 35 godina zatvora.
Godine 2007. ostao je zabilježen slučaj Mirsada Bektaševića zvanog Maksimus, koji je sa još tri osobe osuđen zbog planiranja bombaškog napada na neidentifikovanu metu u Evropi. Policija je u njegovom stanu u Sarajevu pronašla eksploziv, pištolj, municiju i DVD s uputstvom kako napraviti bombu. Tada se pretpostavljalo da je meta napada trebalo da bude Američka ambasada u Sarajevu.
– Godinu dana kasnije, krajem 2008., dogodilo se novo krvoproliće, kada je aktivirana eksplozivna naprava postavljena u poslovno-prodajnom centru FIS u Vitezu. Ubijena jedna osoba, povrijeđeno šest, od kojih jedna teže.
Iste godine u martu, u Sarajevu i Bugojnu uhapšena je grupa Rijada Rustempašića, kojoj se sudi za pripremanje terorističkih napada na objekte Vlade RS, Katoličke crkve, jedinica EUFOR-a i Oružanih snaga BiH koje su upućene u Irak.
– Jedan od najgorih terorističkih napada u BiH dogodio se u junu 2010. godine, u Bugojnu, kada je grupa radikalnih islamista digla u zrak policijsku stanicu. Eksplozivna naprava postavljena na zid Policijske uprave u Bugojnu. Poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je šest osoba povrijeđeno.

Akteri ovog napada su uhapšeni i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, a glavnim organizatorom se smatra Haris Čaušević zvani Oks.
Sarajevo je u oktobru 2011. godine potresao teroristički akt koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Ambasadu SAD, prilikom čega je ranio jednog policajca. Agonija ispred američke ambasade trajala je oko pola sata, a napadač je savladan brzom akcijom specijalaca kada je pogođen u nogu.
Jašarević je bio pripadnik vehabijskog pokreta, a istraga je potvrdila da je više puta boravio u poznatom vehabijskom uporištu u Gornjoj Maoči kod Brčkog.
Jašarević je osuđen na 15 godina zatvora.

– U aprilu 2015.  godine Nerdin Ibrić upao je u policijsku stanicu u Zvorniku i ubio pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Đurića, te ranio njegove kolege Željka Gajića i Steva Milovanovića.
Napadač je ubijen u razmjeni vatre, a napad je okarakterisan kao ‘pucanj u RS’ i teroristički akt, iako su u javnost izašle i informacije da su oca Nerdina Ibrića početkom rata u BiH ubili upravo pripadnici zvorničke policije i drugih paravojnih jedinica iz Srbije, te da je ovo bio čin osvete.
Istraga je takođe pokazala i da se Ibrić posljednih mejseci prije napada družio sa pripadnicima vehabijskog pokreta.

– Najnoviji u nizu terorističkih napada dogodio se  u sportskoj kladionici Rajlovcu, kada je Enes Omeragić, opet blizak vehabijskom pokretu,ubio pripadnke Oružanih snaga BiH Armina Salkića i Nedeljka Radića, čime je još jednom potvrđeno da je radikalni islam postao opasan problem za Bosnu i Hercegovinu i da država mora naći načina da zaustavi dalje širenje nasilnog ekstremizma.
Pročitajte još:
Radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam u BiH
Terorizam
POSJETITE I NAŠU FACEBOOK STRANICU:
Mačke u borbi protiv terorizma!