Tijana Ševo: Aktivistica, DJ i inicijatorka događaja posvećenih umjetnosti, street artu i alternativnom zvuku

Tijana Ševo je aktivistica, DJ i inicijatorka događaja posvećenih umjetnosti, street artu i alternativnom zvuku.

Živi i djeluje u Banjaluci, te je uposlenica lokalne televizije.
Želeći ljubiteljima umjetnosti pružiti nešto novo, prije četiri godine pokreće projekat – Illuminations BiH.
Prošle godine je sa Udruženjem nezavisnih stvaralaca i aktivista “Geto” organizirala “Graffiti Jam”, a nedavno je i sa Daliborom Danilovićem pokrenula projekat “Escape  podcast”.
Tako su nastala mnoga umjetnička djela koja su prezentirana na YouTube  kanalu “Illuminations BiH”

  1. Kako je nastala ideja o stvaranju projekta Illuminations? 

2017.god. je to bila prilično blesava ideja, jer se činilo neizvodljiva. Raditi, organizovati zabave, okupljati ljude i stvarati zajednicu u uslovima kada nemate osnovne resurse a kamoli budžet, meni je uvijek bio izazov. Družeći se sa muzičkom enciklopedijom Damirom Plićanićem, razgovarali smo na temu šta nam sve nedostaje kako u Banja Luci, tako i u čitavoj BiH. Razmjenjivali smo naša iskustva stečena u inostranstvu kada su u pitanju klubovi, javne kulturne ustanove, te ljudska prava i slobode. Bili smo tužni što živimo u tako radikalnom društvu. Ja kao osoba koja se zalaže za promjene, maštala sam o spajanju različitih kreatvnih umjetnika i entuzijasta koji bi zajedno djelovali te formirali neku novu zajednicu u  kojoj bi se svi osjećali srećnije i zadovoljnije. Željela sam stvoriti umjetnički pokret  koji bi na jedan suptilan način upozoravao na društveno – socijalne probleme i  potrebe svih nas koji se drugačije izražavamo. Kada smo došli do naziva, Damir je rekao : „Obzirom da bi nas to sve prosvijetlilo, neka bude Illuminations”. I tako nastaje ILLUMINATIONS B&H. Kafe bar ŽiŽa te DKC Incel samo su neka od mjesta gdje sam počela da svoje vizije sprovodim u djela, tj. organizujem zabave, spajam  ljude i na taj način kreiram zajednicu.

  1. Ulična scena je poprilično aktivna u Banja Luci i sa aktivistima ”Geto” si radila na  projektu “Graffiti Jam”, reci nam malo više o tome.

Ulična scena u Banja Luci je vrlo aktivna subkultura koju čini veliki broj kako mladih tako i starijih urbanih umjetnika. Kada sam shvatila da imamo velik potencijal i neiskorišten javni prostor koji je siv, odlučila sam da ga uljepšamo. Nakon globalnog karantina i novog načina života koji nam je donio COVID 19, bili smo željni boja, šarenila, muzike, plesa i socijalizacije. UNSA GETO ekipa je podržala moju ideju kao i ostali partneri ZDRAVO DA STE, HELSINŠKI PARLAMENT GRAĐANA, CENTAR  ZA ŽIVORTNU SREDINU i penjački klub EXTREME. Kroz tri dogadjaja koja su obilježila prošlo ljeto u našem gradu, okupili smo vodeća imena “street art“ i “graffiti“ scene BiH.
Kroz radionice crtanja murala, grafita, plesa “brake dance“, muzičkih udaraljki kao i DJ radionice, uspjeli smo da građanima približimo uličnu umjetnost. Na taj način smo  takođe uljepšali tri naselja u gradu, privukli turiste i povećali smo otpornost zajednice  na radikalizaciju koja je sveprisutna kod nas. Građani nas više ne posmatraju kao  vandale, nego umjetnike koji stvaraju, uljepšavaju ulice i na taj način komuniciraju i upozoravaju društvo na probleme i potrebe urabnih ljudi. Umjetnicima smo dali potrebnu publiku, a publici sadržaj koji i danas oplemenjuje.
Dolaskom COVID drame nastala je ideja o alternativnom podcastu“ Escape  podcast”. Odakle ideja da spojiš muzičku sa likovnom scenom? 
Kako je moj cilj uvijek bio da publici nudim drugačiji i raznovrstan sadržaj a umjetnicima publiku, sada je samo bilo potrebno da se prilagodimo COVID drami u  zimskom periodu. Tako je nastala ideja o alternativnom podcastu kakav je ESCAPE PODCAST kroz koji bježimo od surove realnosti koja nas okružuje.
Poseban zadatak i misija je da predstavimo mlade umjetnike koji pripadaju urbanoj kulturi a sa domaćeg su prostora. Cilj nam je da prepoznamo potencijal i da ovaj video podkast iskoristimo kako bi dali podšku i afirmisali stvaraoce kojih nesumnjivo ima dosta, a na ovaj način konzumiramo umjetnost kroz zabavu i oplemenjujemo sebe, naše goste i gledaoce.

Društveno-socijalna scena je zbog pandemije u zatišiju, da li postoji zainteresiranost  za takav vid upoznavanja novih umjetnika i spajanja njihovih dijela i kako uopšte sami umjetnici reagiraju jedni na druge? 
Zainteresovanost je zaista velika. Javljaju mi se mladi umjetnici iz svih sfera. Razlog  tome je energija koja nastaje u datom trenutku spoja umjetnosti. Reakcije i odnosi koji nastaju pri upoznavanju su interesantni jer imaju dozu mističnosti u smislu što ne znate šta će da se desi na kraju, kakvo djelo će se stvoriti i kakva će se energija kreirati i emitovati.
ESCAPE PODCAST za sada je organiziran samo u Banja Luci. Da li imas u planu surađivati sa umjetničkim scenama i iz drugih gradova? 
Postoje planovi da snimamo u gradovima BiH i da radimo na centralizaciji i spajanju umjetnika na nivou države. Za sada je planirano snimanje sledeće sezone podcasta i to u Tuzli, Sarajevu i Prijedoru .
Teme i radovi podcasta vremenom rastu, reci da li ćemo u skorije vrijeme moći da  vidimo i izložbu radova? 
Izložba je planirana početkom augusta u DKC Incel. Radovi su sjajni i radujem se tom  događaju koji će nas sve okupiti. Preporučujem svim čitaocima da prate naše  društvene mreže FB i instagram Illuminations BiH kako bi bili bolje informisani o izložbi i samom dogadjaju. Obećavam iznenađenja.

I na kraju, da li imaš nove ideje, planove i projekte?  
Trenutno radim na osmišljavanju jedne zanimljive muzičke radionice koju ću radti u omladinskom centru “Zdravo da ste”. To neće biti samo DJ radionica, već upoznavanje mladih sa starijim analognim tehnologijama, kao što je gramofon i ploče. Obzirom da imam mogućnosti, želim mladima da pokažem kako je nastala DJ kultura i koje su to zapravo vrijednosti i tradicije koje su potcijenjene a zapravo bi trebalo da se poštuju. EVERYBODY STAY TUNED!

 
(Svjetlana Panić/mionama.ba)