Tokom Drugog svjetskog rata Sirija je ugostila evropske izbjeglice

Civili iz Evrope i Balkana potražili su utočište na Bliskom Istoku kako bi izbjegli nacističku i sovjetsku okupaciju.

Davno zaboravljena činjenica je da su neke nacije Bliskog Istoka, uključujući sada ratom razorenu Siriju, ugostile evropske izbjeglice tokom drugog svjetskog rata.

Civili iz istočne Evrope i Balkana migrirali su na Bliski Istok prelazeći Sredozemno more i Tursku kako bi izbjegli nacističku i sovjetsku okupaciju tokom najgorih perioda rata.

Syria hosted European refugees during World War II

Pomoć na Bliskom Istoku i pomoć izbjeglicama na Bliskom Istoku (MERRA), koju su osnovali Britanci 1942., smjestila je oko 40.000 Evropljana u kampove postavljene u Siriji, Egiptu i Palestini.

Evropljani su boravili u kampovima sve dok rat nije završio, a onda su se vratili u svoju zemlju ili otišli ​​u treću zemlju u koju su željeli da odu.

Washington Post je ispričao zaboravljenu priču u izvještaju koji je objavljen 2016. godine.

Izveštaj je podijelio informacije o situaciji u kampovima pružajući bilješke iz studije koju je u aprilu 2016. sproveo Public Radio International (PRI).

Prema PRI, nakon što su novopristigle izbjeglice prošle medicinski pregled, poslate su u odvojene stambene prostore – za porodice, djecu bez pratnje, samohrane muškarce i samohrane žene – i raspoređene su u dio kampa.

1944. godine, civili koji su dolazili sa grčkog ostrva u logor Alepo mogli su izaći na druženje i kupovinu nakon što im se obezbijedi sigurnost.
Iran je takođe ugostio desetine hiljada Poljaka koji su pobjegli od nacističkih pokolja i sovjetskih logora, a njihov se broj u periodu od 1939. do 1941. godine kretao od 114 000 do 300 000.

Takođe, 11. januara 1942. arapske novine pod nazivom „Ovde je Jerusalim“ (Huna al-Kuds) objavile su fotografiju sirijskih žena na rangu stranice u Siriji koja distribuiraju odjeću grčkoj djeci. “Obrok i odjeća podijeljeni izbjeglicama koji dolaze iz Grčke u Siriju”, piše u časopisu.

Sirija je tek počela izlaziti iz razornog sukoba koji je počeo 2011. godine kada je Assadov režim s neočekivanom ozbiljnošću oborio demonstrante. Od tada, stotine hiljada ljudi ubijeno je u sukobu, a broji i preko milion raseljenih, prema UN-u.

Turska je domaćin više od 3,5 miliona Sirijaca, više nego bilo koja druga država na svijetu, dok mnoge evropske zemlje odbijaju otvoriti svoja vrata za raseljene civile.

Izvor: www.aa.com.tr