Top 5 poslova koji nastavljaju dominirati, a možete ih raditi od kuće

Osim što nerijetko podrazumijevaju fleksibilnost u radu, odlično su plaćeni i vrlo traženi u raznim sektorima.


U doba pandemije nastupila je “nova normalnost”, što znači da su ljudi masovno usvajali sve ono što im je “do jučer” bilo strano.
Tu je svoje mjesto našao i rasprostranjeni rad na daljinu.
Sada je više nego ikada prije jasno da tehnologija vlada 21. stoljećem i da će na tržištu rada opstati samo oni koji shvate kako da joj se prilagode.
Prekvalifikacija bit će jedan od imperativa nakon krize.
Ako ste od onih radnika koji vole raditi od kuće, iz udubnosti svog doma, bez fiksnog radnog vremena i ostalih striktnih pravila, onda su ovo zanimanja za vas.
Web developer
Odgovornost: Izgradnja, možda, najvažnijeg alata za prodaju i marketing na repertoaru jednog poduzeća: njihove web stranice.
Prosječna godišnja internacionalna plaća: 68.524 dolara.
Softverski developer
Odgovornost: Razvoj i ažuriranje računarskog softvera, aplikacija i sistema; posjedovanje izraženih vještina programiranja, kao i tehničkog znanja.
Prosječna godišnja internacionalna plaća: 76.526 dolara.
Grafički dizajner
Odgovornost: Osmišljavanje i realizovanje vizualno privlačnih rješenja, bilo da je riječ o wveb stranicama, logotipima, ambalažama, radu u medijima.
Prosječna godišnja internacionalna plaća: 45.677 dolara.
UX dizajner
Odgovornost: Koliko je proizvod koristan? To je prvo pitanje koje treba da postave. Posjeduju vještine koje presjecaju mnoga polja – marketing, grafički dizajn, pisanje i programiranje.
Prosječna godišnja internacionalna plaća: 89.038 dolara.
Menadžer za društvene mreže
Odgovornost: Strategije za povećanje prisustva brenda i poboljšanje sadržaja na raznim kanalima, kao što su Instagram, Twitter, Fejsbuk, LinkedIn.
Prosečna godišnja internacionalna plaća: 50.473 dolara.
(manager.ba)