Treba sve objasniti na njihovom jeziku: Kako motivisati djecu da nose maske i objasniti im zbog čega je to važno

Iako su ranije hirurške maske uglavnom nosili zdravstveni radnici, nošenje maske na ulici je zbog pandemije postalo svakodnevnica. To je bilo posebno zbunjujuće ili čak zastrašujuće za djecu, naročito ako ih i oni moraju nositi.Djeci je, prema mišljenju stručnjaka, bitno najjednostavnijim jezikom objasniti zašto viđaju ljude s maskama. Također, potrebno ih je upoznati sa situacijom, te im “na njihovom jeziku” objasniti šta je koronavirus. Osim toga, potrebno im je pružiti dovoljno vremena da shvate i da prihvate situaciju, da im se otklone nejasnoće te da im se pruži svaki vid podrške.


Maske prekrivaju dobar dio čovjekovog lica zbog čega je djeci, koja posmatraju osobu s maskom, onemogućeno vidjeti dio koji prvo traže, a to je osmijeh. Zbog toga se djeca često osjećaju nesigurno. No, jednostavnim razgovorom roditelji bi trebali biti u mogućnosti objasniti djeci da ono što se na prvu čini strašnim ne mora nužno i biti. Nekim mališanima nošenje maske stvara neugodnost, dok su druga odavno naviknuta.

Ohrabrite djecu da ukrašavaju svoje maske
Djeca će se, svojevrsno, na ovaj način osjećati kao da imaju kontrolu nad situacijom. Ukrašavati maske možete zajedno, flomasterima, markerima ili na neki drugi način.

Učinite nošenje maski zabavnim
Nošenjem maski pojedina djeca će, kroz igru, utjeloviti ulogu doktora i drugih medicinskih radnika i brinuti o svojim igračkama.

Dozvolite djeci da se naviknu na maske
Ako ste među osobama koje i dalje poštuju preporuke nadležnih institucija te redovno vani nosite maske, dozvolite svojoj djeci da nose maske prije izlaska iz kuće te na taj način stvore naviku nošenja.