Trening za omladinske dopisnike Balkan Diskursa

Trening
Vitez
Bosnia and Herzegovina
Centar za postkonfliktna istraživanja (CPI) poziva mlade ljude iz Bosne i Hercegovine (BiH) između 18-30 godina starosti da učestvuju na devetom treningu i programu mentorstva za omladinske dopisnike koji će se održati od 24. do 30. maja 2023. godine u etno selu ,,Čardaci” u Vitezu.
Prvi dio treninga, u saradnji sa novinarima Balkan Diskursa, će se fokusirati na edukaciju učesnika o tehnikama istraživačkog i građanskog novinarstva, pravičnom i uravnoteženom izvještavanju, provjeri činjenica i tehnikama intervjua.
Drugi dio treninga, u saradnji sa fotografima i umjetnicima iz stručne mreže CPI, će se fokusirati na korištenje fotografije i vizualnog storytelling-a za proaktivno izazivanje negativnih stereotipa i predrasuda prema drugim etničkim i manjinskim grupama u BiH. Na ovaj način, odabrani učesnici će imati mogućnost da uče od lokalnih i međunarodnih stručnjaka iz oblasti novinarstva, fotografije i filmskog stvaralaštva. Treći dio treninga predstavlja novo partnerstvo CPI i Subjective Atlas organizacije i dati će priliku učesnicima da doprinesu stvaranju novog Subjektivnog Atlasa BiH kroz svoj rad na platformi Balkan Diskurs.
Nakon treninga, učesnici će imati priliku i podršku da u narednoj godini dana objavljuju svoje publikacije na multimedijalnoj platformi Balkan Diskurs, a CPI će učesnicima pružiti priliku za zaradu novčanih honorara. Od izabranih učesnika se očekuje prisustvo tokom svih dana treninga.
Od učesnika se očekuje da govore engleski jezik (dovoljan početni/srednji nivo – A2/B1).
Troškovi prevoza, smještaja i hrane će biti obezbjeđeni od strane CPI.
Rok za prijavu je 28.4.2023.
Za više informacija o programu i prijavu, posjetite službene stranice organizatora.
„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“
Preuzeto: Mediacentar_online

Posljednji postovi