Trenirajte svoj mozak: Savjeti za bolje pamćenje

Panika i anksioznost zbog novonastale situacije sa korona virusom sve više uzimaju maha. Ljudi panično kupuju namirnice, štite se, strahuju šta će se sutra desiti i to sve dovodi do jako loših posljedica po mentalno zdravlje ljudi.
Istraživanja su pokazala da stres loše utiče na pamćenje i koncentraciju, čak u nekim slučajevima dolazi do smanjenja volumena mozga.
Train your brain: 6 tricks to speed up your memory
Mozgu kao i svakom mišiću je potreban trening kako bi ostao u funkciji i postao jači. Trening za mozak moguć je u svakoj životnoj dobi, što smo stariji to više pažnje trebamo posvetiti njegovoj formi.
Znate onaj osjećaj kada mislite da ste ušli u vremenski vakum i da vas vrijeme uslovno rečeno „jede“, brzina života, previše obaveza za samo 24 sata i najednom rez. Vrijeme kao u nekom filmu se zaustavlja i vi ostajete izgubljeni. Kako dalje bez obaveza? Odgovor je POSVETITE SE SEBI! Tačnije trenirajte svoj mozak, igrajte se, steknite neke nove navike i vještine.
U nastavku ćemo vam pokazati načine kako možete istrenirati i ojačati svoj mozak da što bolje odgovorite na izazove koji su pred svima nama.
Train your brain - Five Star Nursing
Trenirajte svoj mozak uz sljedeće savjete :
Počnite čitati knjige, učite nove stvari, istražujte.
Uzmite čitati baš onu knjigu koju odavno želite, ali vam obaveze dosad to nisu dozvoljavale. Ovo je vrijeme za vas, priuštite si taj luksuz – knjiga, čaj, topao dom. Uživajte u trenutku i mozak će vam biti zahvalan.
Istraživanja pokazuju da brzina čitanja nakon fakulteta opada. Razlog tome je u činjenici da osobe nakon diplomiranja prestaju čitati ili ne čitaju koliko su prije i mozak gubi „kondiciju“.
Meditacija
Ne moramo ni spominjati značaj meditacije baš u ovim momentima. Loše vijesti, negativne misli, neophodno je bar na 5 minuta se isključiti od svega i samo disati. Meditaciju možemo objasniti kao vještina disanja, koncentracija na duboko disanje i boravak u trenutku, bez misli. Ili ukoliko vam se pojave misli nemojte sudjelovati u njima. Opustite se, vrijeme je za vaš mir, umirit ćete vaš mozak i time pospješiti njegov rad.
Pijte puno vode
Istraživanja su pokazala da ako popijete malo vode prije neke naporne moždane aktivnosti rezultati će biti bolji.
Jezici
Mozak stalno treba opskrblivati novim informacijama, jer će se u suprotnom ulijeniti. Po pitanju pamćenja, mozak se ponaša kao i svaki drugi mišić. Što ga više trenirate, to će biti jači. Mozak ne možete pretrpati informacijama.
Učenje stranih jezika je, primjerice, odličan je način vježbanja zbog specifičnog načinja ‘skladištenja’ informacija u moždane ‘ladice’.
Slagalice
Slaganje slagalica jako pozitivno djeluje na nas. One nam pomažu da se isključimo iz svijeta koji nas okružuje, ali istovremeno jačaju um, razvijaju maštovitost i kreativnost.
Traženje djelića slike, pamćenje položaja i slaganje u cjelinu je kružni trening za mozak i, stručnjaci tvrde, najbolji trening za vijuge.
Slušajte klasičnu muziku
Isplanirajte dio dana kada ćete se isključiti iz svakodnevnih obaveza i opustiti se uz zvuke klasične muzike. Samo 20 minuta doprinijet će boljem funkcioniranju mozga jer klasična muzika  stimuliše stvaranje moždanih neurotransmitera, koji pomažu da brže mislite.
Postoji još niz aktivnosti koje možete uradili kako bi istrenirali mozak da radi što efikasnije..
Uključite ribu u jelovnik – Omega 3 kiseline igraju važnu ulogu za poboljšanje kongitivne funkcije mozga.
Igrajte se riječima, pletite, igrajte igrice koje su namjenjene za trening mozga ( zanimljiva društvena igra za cijelu porodicu je Scrabble), fizička aktivnost je neizmjerno bitna u ovom procesu i mnoge druge vježbe.
U nastavku ćemo vam dati konkretan primjer kako da trenirate svoj fokus:
Stavite desnu ruku na mišić lijevog ramena te ga pri tome čvrsto stisnite. Duboko udahnite. Polako izdišući okrenite glavu preko desnog ramena. Pomalo udahnite vraćajući glavu u središnji položaj. Isti postupak ponovite s lijevom rukom. Vježbajući na ovaj način 2/3 minute smanjit ćete napetost u mišićima vrata, ramena te poboljšati koncentraciju.
(Hoću.ba)