TURISTIMA SU VEOMA ATRAKTIVNE- Ove dvije destinacije najsigurnije su u Evropi ukoliko želite putovati (VIDEO)

Portugal i Grčka ove su sedmice otvorili svoja vrata međunarodnim posjetiteljima jer je u njihovim zemljama niska stopa zaraze, a i sigurnosnim mjerama kontroliraju virus. Obje zemlje imaju prelijepe plaže, hranu, historiju i sunce.Ove dvije vodeće turističke destinacije sada se prodaju kao najsigurnije u Evropi kako bi namamile posjetitelje koji su im potrebni kako bi ojačali ekonomiju uništenu pandemijom koronavirusa.Portugalski premijer António Costa vjeruje da je njegova zemlja atraktivna turistima kao i uvijek, ali je pokrenuo novu kampanju u kojoj je istaknuo njenu sigurnost.”Svi razlozi za posjetu Portugalu još uvijek su ovdje, tako da su turisti dobrodošli”, kazao je on za CNN.


Portugal ima jednu od najnižih stopa smrtnih slučajeva u Evropi od koronavirusa.”Mi smo među državama koje su najviše testirale. Jedna smo od zemalja koje najbolje poznaju stvarno širenje virusa, gdje su brojevi sigurni i gdje ljudi mogu doći s povjerenjem”, ponosno je kazao Costa.
Isto je kazao i njegov kolega iz Grčke Kyriakos Mitsotakis koji kaže da je glavni prioritet njegove zemlje sigurnost, jer ove sedmice otvaraju sezonske hotele posjetiteljima iz cijele Evrope.”Nisam zainteresiran da Grčka postane destinacija broj jedan u Evropi, dovoljno mi je da bude najsigurnije odredište u Evropi”, rekao je Mitsotakis.

U Portugalu su kao dio izgradnje povjerenja kod turista uveli i higijenske potvrde kojim će turstički objekti biti proglašeni “čistim i sigurnim”.Obje zemlje vjeruju da će sezona biti uspješna, jer su već sada neki turisti stigli u ove dvije zemlje.U Alfami, u Lisabonu, gdje je u ovo doba godine inače puno turista, i dalje je mirno.
“Bili smo prisiljeni zatvoriti našu trgovinu otprilike dva mjeseca. Posljednji put kada smo je zatvorili bilo je 1977. godine”, kaže Miguel Clarinha, vlasnik i menadžer Pasteis de Belem.Kazao je da dnevno prodaju 4.000 kolača u poređenju s uobičajenih 30.000.”Nadamo se da će se situacija popraviti, ali znamo da ova godina neće biti lagana”, kazao je.

Među rijetkim turistima je i Christine Benna iz Njemačke koja je kazala da je Portugal dovoljno siguran za posjetiti.”Planirali smo posjetu prije pandemije. Čekali smo posljednje minute da vidimo da li je moguće letjeti ili ne pa smo odlučili da ipak idemo”, kazao je.Većina rezervacija za Portugal dolazi iz Španije (20,7%), Ujedinjenog Kraljevstva (16,8%), Francuske (14,7%) i Njemačke (9,4%).Većina hotela će raditi punim kapacitetom tek od septembra.

Slična slika je i u Grčkoj gdje oko 90 posto prihoda od turizma dolazi od međunarodnih posjetitelja.Očekuje se da će plaže uskoro biti pune posjetitelja, kada ostale zemlje otvore svoje granice.Sa znatno manje smrtnih slučajeva od virusa od Portugala, ovog ljeta Grčka se smatra jednom od najsigurnijih zemalja za odmor na Sredozemlju. Oni su zabilježili manje od 200 smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom.Kao i u Portugalu, uvedeni su strogi protokoli za zaštitu zdravlja i sigurnost. Od hotela se traži da radnici u hotelima idu na redovno testiranje na koronavirus. Osim toga, postoje i COVID-19 sobe u kojima će boraviti svi oni koji budu pozitivni na koronavirus.