Tuzla: Održana mala škola golfa za djecu izliječenu od raka i članove njihovih porodica

U Eko golf parku „Adventure“ u Tuzli, protekli vikend upriličene su brojne rekreativne, edukativne i kreativne radionice za korisnike projekta „COWIN-20GETHER (Pobijedimo posljedice pandemije #COVID-19 zajedno)“ koji se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija (EU) a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku grada Tuzla.
Tuzla: Podrška djeci izliječenoj od raka i članovima njihovih porodicaTNT PORTAL | TNT PORTAL
U okviru kampanje „Mala akademija“ održana je mala škola golfa za djecu izliječenu od raka i članove njihovih porodica sa područja grada Tuzla, a realizovane su i okupacione, kreativne radionice izrade nakita i dekorativnih predmeta.
Pomenute aktivnosti imale su za cilj povećati fizičku aktivnost kod djece i mladih izliječenih od raka i članova njihovih porodica, doprinijeti pozitivnoj okupaciji i relaksaciji kroz radno-kreativnu terapiju, kao i smanjenju socijalne izolacije. Pored rekreativnog i okupacionog, kampanja „Mala akademija“ bila je i edukativnog karaktera.
Kroz radionicu „Rastimo zdravo“ korisnici projekta učili su o zdravoj ishrani koja je veoma važna za zaštitu i očuvanje zdravlja, sa posebnim akcentom na potrebu stvaranja novih, zdravih te promjenu postojećih, loših,  prehramebnih navika koje su vrlo često karakteristične kod djece i mladih. Oni koji su se borili i pobijedili rak, znaju koliko je važno ostati mentalno jak, nositi zaštitne maske za lice kako bi se zaštitili od nevidljivih ali opasnih neprijatelja po ljudsko zdravlje, te održavati socijalnu i fizičku distancu, čime će doprinijeti zaštiti i očuvanju vlastitog ali i kolektivnog imuniteta.
Radionica „Edukator“ imala je za cilj da podsjeti djecu i mlade izliječene od raka da pandemija još uvijek traje, da je važno da se i dalje pridržavamo svih higijensko-epidemioloških mjera, da  ostanemo u mislima pozitivni ali i na COVID-19 negativni.
„Sve realizovane aktivnosti  tokom proteklog vikenda imale su za cilj da pruže psihosocijalnu pomoć i podršku djeci izliječenoj od raka i članovima njihovih porodica sa područja grada Tuzla kako bi se smanjile negativne socijalne, zdravstvene a u konačnici i ekonomske posljedice pandemije COVID-19 i time unaprijedio njihov cjelokupan društveni položaj u ovim teškim vremenima, prepunim straha i neizvijesnosti“ – navela je Amra Saračević, voditeljica projekta.
 
(tuzla.info.ba)