Tuzla primjer ostatku države: Djeca u cijeloj BiH moraju biti liječena iz budžeta

Grupa Tuzlaka u januaru ove godine pokrenula je akciju u cilju promjene načina finansiranja liječenja teško oboljele djece izvan BiH. S obzirom da su u određenoj mjeri uspjeli u realizaciji ideje, sada planiraju akciju proširiti i na ostale sredine u našoj zemlji kako bi se najmlađi pacijenti liječili od novca iz kantonalnih, federalnih i državnih budžeta.

Zbog sve većeg broja apela na području naše zemlje, tuzlaci su pokrenuli akciju “Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati – uplati”.
Nekoliko mjeseci kasnije, Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona napravio je prvi korak te donio odluku kojom se pacijentima do 18 godina može odobriti finansijska pomoć u iznosu do 50.000 KM za liječenje u inozemstvu. Tuzlaci okupljeni u neformalnoj grupi za izmjenu modela finansiranja liječenja nisu u cijelosti zadovoljni, ali poručuju da je ovo dobar korak za dolazak do krajnjeg cilja.
“Mi u Tuzli želimo da se u cijelosti promijeni model finansiranja liječenja oboljele djece izvan BiH, a ne da ostane samo na ovom načinu sufinansiranja. Trenutno se sprovode aktivnosti kako bismo i u ostalim gradovima u našoj zemlji pokrenuli ovakvu akciju”, rekao je Hirkić i naglasio da je plan da peticije potpiše što veći broj građana.
Da bi zahtjevi iz ove akcije u cijelosti bili sprovedeni u djelo na državnom nivou će biti potrebno u zakonskim okvirima u našoj zemlji napraviti izmjene u dijelu sufinansiranja, a koje će u potpunosti biti preinačeno u finansiranje liječenja teško oboljele djece.
Izvor:(Klix)