Tuzla: U ljetnoj bašti Narodnog pozorišta biće izvedene dvije predstave

Narodno pozorište Tuzla
Predstava zadire u drugu stranu pozorišta, u proces nastajanja predstave kroz uvježbavanje 89. stranice Goetheovog “Fausta”. U predstavi “Gretica str. 89”, u kojoj igraju Alisa Brkić i Damir Mahmutović, glumci se služe isključivo glumačkim resursima, stvaraju iluzije i glumačke transformacije, pod radnim svjetlom i s nekoliko funkcionalnih elemenata scenografije i kostima, nudeći siromaštvo forme i bogatstvo sadržaja.
To je priča o ljudima koji stvaraju teatar, priča o glumcima i rediteljima. Predstavu je režirao Vlado Kerošević, asistent režije je Jasmina Čelebić-Tanović. Predstava je nastala u produkciji Teatra Kabare Tuzla i Akademije Dramskih Umjetnosti Tuzla. Za svjetlo i ton zadužen je Nermin Brković, dizajn plakata Edin Memić.
U nedjelju, 26. jula s početkom u 21 sat odigrati će se dokumentarno igrana predstava “Šta se bijeli u gori zelenoj” rađena po motivima djela Hasanaginica. Nastala je u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra Ankata.
Režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović. Kahrimanović, Hasanaginicu koristi kao simbol kroz koji tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu.
Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo našeg društva nego civilizacije uopšte.
U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović.
U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova predstave će se izvoditi na sceni Teatra kabare Tuzla uz sve preporuke za prevenciju širenja koronavirusa.
(klix.ba)

Posljednji postovi