Tuzlaci klečali na jednoj nozi u znak borbe protiv rasizma u BiH i svijetu

U znak borbe protiv rasizma danas je u centru Tuzle organiziran protestni performans. Tom prilikom se grupa građana klečanjem na jednoj nozi pridružila svjetskoj reakciji protiv brutalnog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda.
Prethodne sedmice svakodnevno su održavani protesti širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog ubistva Georgea Floyda koji je umro nakon što je je policajac koljenom gnječio njegov vrat, prilikom hapšenja u Minneapolisu.


U borbi protiv rasizma danas su se pridružili i Tuzlaci koji su upriličili protestni performans, a tom prilikom je grupa građana klečanjem na jednoj nozi iskazala svoje pridruživanje svjetskoj reakciji protiv ubistva Floyda.
“Kod nas rasizam nije ‘obojeni’, odnosno ne bazira se na osnovu boje kože, već se bazira na tome ko je Bošnjak, Srbin ili Hrvat. Ovo je jedna vrsta rasizma koja je zastupljena i u parlamentima. To je ludorija koja na svu sreću nema posljedice kao što je to zastupljeno u Americi sa Afroamerikancima i red je da Tuzla, uz ostatak svijeta kleči”, kazao nam je Sinan Alić koji je učestvovao u performansu.

Među onima koji su danas klečali je i Merisa Okanović koja je mišljenja da se o rasizmu kao pojavi koja je prisutna i u našoj zemlji treba znatno više govoriti, posebno među mladima.
“Odlučila sam podržati ovo okupljanje jer je rasizam prisutan u Tuzlanskom kantonu i Tuzli, prema migrantima, Romima, ali i drugim grupama koje se svakodnevno isključuju iz javnog života. Treba istaknuti da rasizam nije samo ono što se dešava u SAD-u, a posljednji slučaj je samo kap koja je prelila čašu”, navela je ova Tuzlanka.

Kako je danas istaknuto, izuzetno je važno u javnom prostoru promicati borbu protiv rasizma o kojem se u Bosni i Hercegovinu uglavnom i dalje šuti.
Izvor: Klix