Tuzla: KUVI dijalog – “Veterani i mladi”

Omladinski resursni centar Tuzla – ORC Tuzla je 24.05.2021 ugostio ratne veterane iz Dervente, iz Udruženje Pravi Požar. Imali smo priliku čuti ispovijesti, mišljenja i razmišljanja ovih hrabrih ljudi.

“Bila sam skeptična, ne želim puno slušati o ratu, izbjegavala sam tu temu, ali mi je dijalog s veteranima bio zaista zanimljiv”, prokomentarisala je jedna od učesnica KUVI dijaloga u Tuzli.
Sagledati priču sa svih strana, slušati o tuđim iskustvima i razgovarati o ovim temama nije lako, ali je moguće i doprinosi razmišljanju i razumijevanju. Takve priče smo imali priliku slušati od naših veterana i uvidjeti besmisao rata.
“Prvi put Bogu sam se pomolio kada sam bio ranjen, kada su mi rekli da možda neću preživjeti – pomolio sam se samo da stignem na vrijeme. Vjera i brda pomjera.. “ rekao je jedan od veterena.
Zahvaljujemo se KUVI dijalogu “Veterani i mladi” što su našim mladima prižili priliku za ovakvo iskustvo i razgovor.
Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
USAID Bosnia and Herzegovina
IOM Bosnia and Herzegovina