U Brčkom obilježen dan rijeke Save: Moramo čuvati blagodeti koje su nam date (FOTO)

U organizaciji „Nautičkog kluba Brčko“, na Ficibajeru je obilježen međunarodni dan rijeke Save, koji se inače obilježava u četiri države u slivu ove rijeke, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.


 
Predsjednik ovog kluba Edin Hodžić, ovom prilikom je kazao da su članovi kluba odlučili da ovaj dan obilježe akcijom čišćenja i uređenja obale rijeke Save na Ficibajeru gdje su i prostorije ovog kluba.
„Poruka je probuditi ekološku svijest prije svega građana i čuvati blagodati koje su nam date. Rijeka Sava je najveća rijeka u našoj državi i treća po dužini pritoka Dunavu. Tako da smo svjedoci da se prema prirodi odnosimo na jedan nekorektan način, a nismo svjesni koje blagodati imamo od prirode“, dodao je Hodžić.

Jedan od osnivača i član Nautičkog kluba Midhat Islamović, kazao je da za sve članove i njega lično rijeka Sava znači sve.
Dugoročni cilj Nautičkog kluba trenutno, koji je formiran prije tri godine i koji broji 90 članova i 50 prijatelja kluba, prema Hodžićevim riječima, je organizovanje što više ovakvih akcija, i svi građani su dobrodošli da učestvuju u njima.

Za sve učesnike današnje akcije, poslije njenog završetka upriličeno je druženje na kojem je poslužen vojnički grah.