U kompaniji Meggle osigurana minimalna plaća od 1.000 KM

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) Selvedin Šatorović pozdravio je danas potpisivanje Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika sa kompanijom MEGGLE Mljekare d.o.o. Bihać, kojim je osigurana minimalna plaća radnika u iznosu od 1.000 KM.

Slikovni rezultat za u kompaniji meggle
Istovremeno, pozvao je i sve druge poslodavce i sindikate da slijede ovaj pozitivan primjer/inicijativu i da potpisivanjem takvih kolektivnih ugovora zaustave odlazak radnika iz BiH.
Na novinarski upit o tome šta je SSSBiH učinio kako bi spomenuti primjeri/inicijativa zaživjela na nivou BiH, Šatorović je podsjetio kako je Sindikat pokrenuo globalnu kampanju o najnižoj plaći od 1.000 KM, čemu su radnici i predstavnici nevladinog sektora dali snažnu podršku.
– Već smo uputili akte prema političkim partijama | strankama koje kreiraju odnose i donose zakonska rješenja u Parlamentu FBiH u cilju da se napravi određeno rasterećenje poslodavaca, čime bi se stvorili dodatni preduslovi za lakše ostvarivanje zahtjeva Sindikata o najnižoj plati od 1.000 KM – pojasnio je predsjednik SSSBiH.
Precizirao je kako je sve propraćeno svakodnevnim kontaktima s radnicima i lobiranjima kod predstavnika raznih preduzeća | firmi kako bi pokrenuta kampanja rezultirala pozivnim epilogom. Dodao je kako je za sve to potreban određeni vremenski period, te da se već danas može kazati “da je jedna od kompanija (MEGGLE) prepoznala te aktivnosti, a što je rezultiralo potpisivanjem spomenutog kolektivnog ugovora”.
– Očekujemo da uz maksimalan trud i angažiranost sviju nas koji možemo doprinijeti promjeni razmišljanja da je 1.000 KM nedostižno, nego da je to realna stvar za koju trebamo svi raditi, da ćemo u konačnici ovu kampanju, prije svega, na zadovoljstvo radnika i države BiH dovesti uspješno do kraja i da ćemo imati zacrtanu platu od 1.000 KM – poručio je Šatorović.
Preuzeto sa: https://tuzlanski.ba/