U Mostar dolazi 40 takmičara iz regije, čuvene skokove će uživo pratiti samo 300 osoba

Tradicionalni skokovi sa Starog mosta u Mostaru, koji će se održati naredne nedjelje po 454. put uprkos koronavirusu će okupiti blizu 40 skakača iz čitave regije, a spektakl ispod UNESCO-ovog spomenika uživo će pratiti samo 300 gledatelja sa zaštitnim maskama i uz fizičku distancu.Ove informacije  je potvrdio član Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije Lorens Listo, koji se, nakon osvojenog rekorda u pobjedama prošle godine izborivši 13. šampionsku titulu, oprostio od takmičenja.


“Ja sam se oprostio od takmičenja, ali od skokova se nikada neću oprostiti i uvijek ću učestvovati u organizaciji i promociji naše tradicije koliko to budem mogao”, kaže Listo.Priznaje da nije bilo lako ove godine organizovati manifestaciju zbog situacije uzrokovane koronavirusom, ali, kako naglašava, skokovi su se održavali u ratu i nije bilo dovedeno u pitanje njihovo održavanje ni u vrijeme koronavirusa, niti u jedno trenutku.”Mi smo bili spremni organizovati skokove i bez publike i sa samo domaćim skakačima, jer smatramo da se skokovi moraju održati, jer je to naša obaveza i tradicija. Međutim, sad već imamo prijavljenih oko 40 skakača iz čitave regije, tako da već očekujemo 20 takmičara u kategoriji na noge i 20 takmičara u kategoriji na glavu”, pojašnjava Listo.

Tačan broj takmičara, kaže on, znat će se tek na dan skokova, jer su prijave otvorene do 13 sati tog dana, a svi takmičari su obavezni prije skoka proći ljekarski pregled.Ovogodišnje takmičenje u Mostaru će, bez sumnje, biti veoma zanimljivo i neizvjesno do samog kraja, posebno u kategoriji skokova na glavu “Mostarske laste” jer prvo mjesto je slobodno i svi će se potruditi da osvoje šampionsku titulu.”Po meni, ima sedam-osam skakača koji imaju veliku šansu da osvoje prvo mjesto. Takmičari dolaze iz čitave regije, u svakodnevnom sam kontaktu s njima i svi jedva čekaju kad će se popeti na Stari most. Svi znamo ko jednom skoči sa Starog mosta da je to posebno iskustvo i ljubav, tako da idu svi na prvo mjesto. Ima njih dosta koji dugi niz godina skaču i sigurno će biti zanimljivo i neizvjesno do samog kraja”, govori Listo.

Ali, kako naglašava stručni žiri će svaki skok pratiti pod budnim okom i pobijedit će onaj ko bude zaista najbolji.Listi će bez sumnje ovogodišnje takmičenje biti posebno, jer po prvi put titulu koju je osvojio 13 puta neće braniti, ali će biti sukomentator u direktnom prijenosu skokova koji će se 26. jula od 16 sati prenositi putem malih ekrana.Ovogodišnje skokove u Mostaru, prema preporuci medicinske struke, će pratiti uživo svega 300 gledaoca uz zaštitne maske i socijalnu distancu.”Mi pratimo stalno mjere i preporuke zdravstvenih organizacija, sad trenutno stoji da može biti 300 ljudi na otvorenom i toga ćemo se pridržavati. Nama je prioritet da pustimo našu djecu iz škole skokova, a ostali gledaoci će ući prema preostalim mjestima”, pojasnio je Listo pozivajući sve naše čitatelje da prate ovogodišnje skokove, uvjeren da će to biti pravi spektakl u gradu na Neretvi.