U petak puštanje lampiona za djecu koja se bore protiv raka


Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti sa područja Tuzlanskog kantona „PIPOL“ nizom prigodnih aktivnosti nastavlja obilježavati kampanju „Zlatni septembar/Gold september“ koja ima za cilj podizanje svijesti o pojavi malignih oboljenja u dječijem dobu, koja se tokom mjeseca septembra obilježava na globalnoj razini. Kampanja „Zlatni septembar/Gold september“ realizuje se u sklopu projekta „Svjetlo nakon mRAKa“ čiji je generalni pokrovitelj Grad Tuzla.
U znak podrške mališanima oboljelim od raka koji se nalaze na bolničkom liječenju, divljenja prema djeci i mladima koji su pobijedili rak i u znak sjećanja na sve prerano preminule mališane, na Trgu Slobode u Tuzli, 20.9.2019.godine od 12.30. sati oblikovati će se „živa ljudska zlatna vrpca“ koja predstavlja međunarodno priznati simbol borbe protiv raka u dječijem dobu.
Odmah nakon toga, sa istim ciljem na Trgu Slobode u Tuzli upriličiti će se i puštanje u zrak šarenih lampiona (lampioni želja), koji će simbolično predstavljati „Plamen života“ mališana koji se trenutno bore za ozdravljenje, djece i mladih koji su pobijedili rak, te plamen života malih i velikih boraca koji su izgubili bitku sa rakom, čiji su životi ugašeni prebrzo, kao svijeće na vjetru.
Navedene aktivnosti realizovati će se kao završna aktivnost u sklopu organizovane edukativno-pokazne vježbe, koju povodom Svjetskog dana prve pomoći, organizuje Crveni križ Grada Tuzla u saradnji sa Gradskim štabom civilne zaštite Grada Tuzla, predstavnicima Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla, Doma zdravlja Tuzla, KU civilne zaštite TK, MUP-a TK.
Podršku u realizaciji navedenih aktivnosti, članovima i prijateljima Udruženja „PIPOL“  pružiti će Udruženje građanki „Ženo, majko, sestro“ iz Kalesije, koje i pored svoje lične borbe sa karcinomom, podršku djeci i mladima oboljeloj od raka stavljaju iznad svega, uz poruku da njihova srca kucaju za njih, jer zajedno smo snažniji.
 
Izvor: tuzlainfo.ba