U Sarajevu i drugim gradovima u BiH se uvodi disanje par-nepar

Zagađenost vazduha u glavnom gradu BiH, ali i ostalim gradovima dostigla je svjetske razmjere. Neki kažu da je dobro da smo prvi na svijetu barem u nečemu, pa makar to bila zagađenost vazduha.

Povezana slika
Međutim, Vlada Kantona Sarajevo i drugih kantona koji trpe možda ne baš najviši nivo, ali i dalje ogromnu zagađenost odmah su uvele mjere zaštite stanovništva od zagađenja, a i mjere zaštite grada od građana.
“Mi smo se na interkantonalnom sastanku dogovorili da je ovo najbolja mjera zaštite građana na koju se niko ne bi trebao ljutiti. Jer, kakvu god mjeru da donesemo, građani se naljute. Zabranimo automobile ispod Euro 2 – problem. Tražimo da pređu na ekološki kvalitetnije grijanje – problem. Jednostavno nema načina na koji bismo popravili stanje i zadovoljili građane. Stoga smo odlučili da uvedemo disanje par-nepar. Znači, smislili smo sistem. Građani koji su rođeni u parnim godinama će disati jedan dan, a građani koji su rođeni u neparnim drugi. Naprimjer, 1991., 1999. i recimo 1967. godište će disati danas, a 1998., 1976. i 2000. godište sutra i tako naizmjenično dok se zagađenje ne popravi. Tada ćemo vam javiti da mogu svi disati bez nekog rasporeda. Tako ćemo doprinijeti ovoj situaciji koja naizgled nema rješenja”, rekao je Edin Forto, premijer Vlade Kantona Sarajevo.
Drugi kantoni u kojim je zagađenost visoka su ocijenili ovu odluku vlade kao odličan potez, te se obavezali da će je implementirati i u svojim kantonalnim jedinicama. Postojao je prijedlog da se kao parni građani računaju oni čiji je prvi broj datuma rođenja parni, ali to je odbačeno.
Napomena: Naglašavamo da ovo nisu stvarni događaji, već da je u pitanju satira.
Preuzeto sa:https://satro.info/

Posljednji postovi