Učenici kao poduzetnici: Od ideje do realizacije

Skoro da nema osobe koja u ovoj opštini nije sijela na bicikl u najranijem djetinjstvu, pa i ne čudi što su dvotočkaši oduvijek bili glavno prevozno sredstvo.
-Da sam mogao, vrlo rado bih u Bač, vojvođanski gradić udaljen šezdesetak kilometara od Novog Sada, umesto autobusom, došao biciklom, baš kao i skoro svi moji sagovornici u ovoj Priči sa dušom. Jer, kako su mi odmah objasnili, ovde se sve nalazi „na pet minuta“, zbog čega je najlakše organizovati život „na dva točka.
Po ulasku u srednju Poljoprivrednu školu dočekali su me razdragani đaci odeljenja IV/1 i njihova razredna Zorica Subotić, koja im predaje srpski jezik i književnost, ali im je i glavna mentorka u učeničkoj kompaniji „Bajs iz najs“.

  • Naime, ovo preduzeće se bavi ekološkim, interkulturalnim i gastro-turizmom za srednjoškolce, te im je glavni cilj promocija i unapređenje obrazovnog turizma. Kompanija ima posebne turističke programe kroz tematske žurke, bioskop na otvorenom, zabavne igre, a zaposleni su svi učenici koji su motivisani da se bave agro-turizmom.


-O tome kako su došli na ideju da postanu preduzetnici odmah posle punoletstva, prvo sam porazgovarao sa maturantom Adamom Balićem(18).
“Sve je počelo od prijave na takmičenje „Dostignuća mladih“, nakon kojeg smo organizovali našu prvu turu. Razredna nas je upoznala sa ovom idejom, a mi smo je posle zajedno dopunili, dali svoj doprinos i radili timski. Polovinom aprila ugostili smo đake iz Tehničke škole sa domom učenika iz Apatina, Tehničke škole iz Mladenovca i Gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove. To nam je bila probna turistička tura. Nedavno smo bili i na nacionalnom takmičenju u Novom Sadu, gde smo se nadmetali u konkurenciji 38 učeničkih kompanija iz cele zemlje”, – objasnio je Adam.
 

  • Ova učenička kompanija organizuje obilaske Bača biciklom kroz zanimljive igre (orijentiring, na primjer) sa ciljem da se učenici eduktivno zabave i takmiče dok samostalno uz pomoć mape istražuju Bač. Gastro-ponuda je sezonska, te zavisi od voća i povrća koje uzgajaju na školskoj ekonomiji, nedaleko od centra Bača.

 
“Reč je o jednom potpuno novom i jeftinijem načinu sprovođenja ekskurzije. Cilj nam je više druženja, aktivnosti i igre! Za ponudu hrane zaduženi su naši učenici sa smerova „proizvođač prehrambenih proizvoda” i „pekar”. Međutim, mi želimo da proširimo ponudu i na zemlje u okruženju, posebno na biciklističku stazu Euro velo 6, koja nam je u komšiluku. Hoćemo da napravimo turističku ponudu za biciklistički turizam SOS Bajs, u kojem ćemo ljubiteljima biciklizma plasirati ponudu iz Srbije: turističke obilaske, hranu, smeštaj, popravku bicikala, etno-kuće, biciklističke kampove, bankomate, zdravstvenu zaštitu, osiguranje”, – ispričala je profesorka Subotić.
“Ovde je sve taman te veličine da možete da obiđete biciklom. Većina nas od kuće do škole stiže za šet, šest minuta. U Baču svi voze „bajs“ i zato je to prevozno sredstvo „najs“, kako smo i rekli u nazivu naše kompanije. Lepo je videti decu iz susednih Bođana koja od petog razreda idu u školu u Vajsku, pogotovo kada po lepom vremenu krenu u koloni, po njih pedesetak u isto vreme”, – dodali su Adam i Aleksandra.

 
Preduzeće je otvoreno 2018. godine, a đaci su rešili da turistima ponude ono što najbolje znaju: da predstave svoj kraj, kulturno-istorijske lepote Bača i njegovih stanovnika.
“Jedan od ciljeva je i da turistima predstavimo običaje našeg kraja, narodne nošnje i folklor, a to najbolje radimo sa Kulturno-umetničkim društvima. Kada turisti dođu kod nas (najčešće su to srednjoškolci), dobijaju bicikle, a zatim učenici sa njima kreću u obilazak. Dobiju i mapu za snalaženje po Baču i igraju različite igre, istražuju i odgovaraju na pitanja, traže zastavice i savladavaju prepreke, i na taj način više nauče o našoj srednjovekovnoj tvrđavi i Franjevačkom samostanu, na primer, nego što bi saznali kroz klasičnu istorijsku priču. Na 16 kilometara od Bača nalazi se jezero Provala, gde se takođe može stići na dva točka”, – rekla je profesorka Zorica Subotić i dodala da su đaci sami okupili sponzore.
Učenici srednje Poljoprivredne škole veruju u svoje preduzeće „Bajs iz najs“. Iako su trenutno na raspustu, nastavak aktivnosti planiraju od septembra. Smer „poljoprivredni tehničar“ pohađa dvadeset troje đaka, a zvanično, u kompaniji „Bajs iz najs“ radi ih sedmoro.
Izvor: https://www.hocu.ba/