Udruženje LAN iz Bihaća obilježilo Međunarodni dan mira


U okviru projekta „Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije  – podrška REKOM-u“ Udruženje „Lan” iz Bihaća, realizira projekt „Zajedno možemo više”. Partneri u provođenju projekta su dvije srednje škole iz Unsko-sanskog kantona: JU Mješovita srednja škola Bihać i JU Mješovita srednja škola Bosanski Petrovac.
Opći cilj projekta je doprinijeti boljem razumijevanju različitosti među ljudima, njihovom prihvatanju i uvažavanju. Specifični cilj je promoviranje interkultularizma u školskom okruženju i lokalnoj zajednici, kroz niz različitih aktivnosti koje realiziraju učenice/učenici i nastavnice/nastavnici škola uključenih u projekt. Jedna od planiranih i realiziranih aktivnosti je promoviranje zajedničkog života, tolerancije, ljudskih prava i sloboda kroz ulične akcije organizirane povodom 21. septembra – Međunarodnog dana mira.

U petak, 20. septembra, nakon obimnih priprema,  učenice/učenici dviju škola, u pratnji svojih profesorica/profesora, dijelili su letke o projektu i poruke mira povodom Međunarodnog dana mira. U majicama s prepoznatljivim znakom projekta „Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije  – podrška REKOM-u“ razgovarali su s građankama i građanima i čestitali im Međunarodni dan mira.
U Bosanskom Petrovcu su s porukama mira posjetili i dječiji vrtić i osnovnu školu, u želji da poruke mira prenesu najmlađima. U Bihaću su poruke mira ostavili na drvetu mira u dvorištu JU Mješovita srednja škola Bihać, zasađenom prošle godine, povodom Međunarodnog dana mira. Tako su svoju akciju povezali s nastojanjima djece i mladih širom svijeta koji ovih dana organiziraju manifestacije kojima žele osvijestiti svijet o značaju očuvanja naše prirodne sredine i ekološke raznolikosti. U oba grada uspjeli su izmamiti osmijehe na licima prolaznika i podsjetiti ih na značaj mira, razumijevanja i solidarnosti među ljudima. Po završetku akcije malo su se opustili uz zajedničko druženje i osvježenje. Sve je proteklo u vedroj i optimističnoj atmosferi.

Udruženje „Lan“ izražava zahvalnost učenicama/učenicama, profesoricama/profesorima i direktorima JU Mješovita srednja škola Bihać i JU Mješovita srednja škola Bosanski Petrovac, za njihov doprinos uspješno realiziranim aktivnostima. Zajedno možemo više!
Preuzeto sa: https://www.mreza-mira.net/

Posljednji postovi