Udruženje Lan iz Bihaća realizira projekt „Ranim odgojem i obrazovanjem prema održivom razvoju“

Udruženje Lan iz Bihaća u aprilu je organiziralo druženje sa medijima i projektnim partnerima u okviru projekta „Ranim odgojem i obrazovanjem prema održivom razvoju“, koji se realizira u okviru projekta NAGE – Networking and Advocacy for Green Economy (Umrežavanje i zagovaranje za zelenu ekonomiju) koji je finansiran sredstvima Evropske unije, a provodi ga Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini. Projekt je predstavljen medijima i projektnim partnerima i dogovorene su daljnje aktivnosti.

Projekt „Ranim odgojem i obrazovanjem prema održivom razvoju“ je namijenjen djeci predškolskog i ranog školskog uzrasta i njihovim odgajateljima i nastavnicima. Partneri projekta su Dječiji vrtić Filii, Dječiji vrtić Pinokio i Katolički školski centar “Ivan Pavao II”.
Prva edukacija u projektu organizirana je za nastavnike i nastavnice Katoličkog školskog centra „Ivan Pavao II“. Cilj radionice je razvoj kompetencija nastavnika/ca razredne nastave potrebnih za implementaciju odgoja i obrazovanja za održivi razvoj.

U maju su organizirane i dvije edukativne radionice za učenike Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II”. Cilj radionica je stvaranje ekološki osviještenih učenika koji će se zalagati za očuvanje životne sredine i izgradnja stavova i pozitivnog odnosa prema životnoj sredini i održivom razvoju. Djeca su nakon održanih radionica stekla znanja, vještine i sposobnosti za djelovanje na očuvanju prirodne sredine.
(mreža-mira)