Umjetnički podsjetnik na otpor grada Sarajeva: Skulptura koja simbolizuje otpor agresiji

Kinetička skulptura “Kentauromahia”, umjetnice Alme Suljević je u okviru obilježavanja 25. godišnjice njenog nastajanja obišla Sarajevo i još jednom podsjetila na otpor grada u periodu od 1992. do 1995. godine.Ovaj performans dio je Trećeg internacionalnog festivala “Grad”. 

Suljević je rekla da je željela odati počast herojstvu koje su građani Sarajeva iskazali početkom maja 1992. godine, ali i tokom trajanja opsade.
Suljević se takođe prisjetila kako je ova skulptura nastajala i kako se tada moralo odlučiti između kupovine zavoja i elektroda potrebnih za završavanje djela. Želi da sjećanja na opsadu Sarajeva nikada ne izblijede i da umjetnici daju veći doprinos koji je, prema njenom mišljenju, u ovom trenutku pomalo izostao.
Umjetnički direktor festivala Ibro Spahić je rekao da na mjestu gdje je izgorio tramvaj treba da stoji Kentauromahia, kao “simbol tog vremena i trajni znak”. Dodao je da će skulptura tu i da ostane u narednih sedam dana, gdje će čekati veliku šahovsku igru velemajstorice Vesne Mišanović.
Direktor GRAS-a Avdo Vatrić je kazao da je početak pravljenja ove skulpture simbolizovao početak obnove GRAS-a i života u Bosni i Hercegovini.
Treći Internacionalni festival “Grad” počeo je 6. augusta, a trajat će do 6. septembra.
Izvor: detektor.ba