UNTZ: Pijaca ili obrazovna institucija?!

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, u prostorijama institucije se odvija posredničko poslovanje prodaje odjeće tzv. „na rate”.

Naime u prostorijama fakulteta se prodaje odjeća, a na upit studenata i studentica zašto je tome mjestu na Univerzitetu, dobili smo odgovor da se to odvija u svrhu humanitarne akcije.
Smatramo da su Univerzitet u Tuzli, i njegove jedinice obrazovne institucije koje trebaju da služe funkciji obrazovanja, i obavljanju naučno-nastavne djelatnosti, a ne prikupljanju materijalne dobiti pojedinca ili grupa, nekog trećeg lica koji  ne spada pod njegovu djelatnost.
Posebno nas zabrinjava činjenica da se ove aktivnosti sprovode u prostorijama Univerziteta u vrijeme kada je studentski standard i kvalitet uslova rada na Univerzitetu, ionako zabrinjavajući. Nastava na Univerzitetu treba da se izvodi  u svim raspoloživim prostorima Univerziteta i prostorima nastavnih baza Univerziteta, u toku radne sedmice.  Dakle, ova djelatnost posredničkog poslovanja  se sprovodi u prostorijama namijenjenim za studente i studentice, za izvođenje nastave ili neke druge nastavno-naučne aktivnosti.
Pored toga, osoblje novonastalog „butika” puši unutar zgrade fakulteta što dodatno ugrožava stanje studenata i studentica.
Osim upražnjavanja Statutom i Pravilnikom zabranjenih aktivnosti, u okviru prostorija fakulteta se promoviše ista djelatnost putem promotivnog materijala. Smatramo da prostor Univerziteta nije mjesto promocije ovakvih konzumerističkih sadržaja, u kakve god svrhe da se ono koristilo.

Od nadležnih smo zahtijevali  hitno dostavljanje obrazloženja novonastale situacije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.
Preuzeto sa: https://op-revolt.org/
 

Posljednji postovi