Upoznaj Rogaticu! Mjesto velikog broja prirodnih ljepota, aronije i krompira (VIDEO)

Rogatica je posljednjih godina sve više prepoznatljiva kao dio Romanijskog platoa, koju zbog njenih prirodnih ljepota i kulturno-istorijskog nasljeđa posjećuje sve veći broj turista.


(visitmycountry.net)

Pored velikog broja prirodnih ljepota, Rogatica je poznata i po uzgoju aronije i krompira.

Porodica Slobodana Mitrovića iz Rogatice spas od nemaštine i nezaposlenosti pronašla je u selu i uzgoju aronije.

U namjeri da sebi obezbijede egzistenciju i pristojan život Mitrovići su zapušteno zemljište pretvorili u idilično imanje puno sočnih plodova. Put do toga nije bio lak, ali je vrijedio svake kapi prolivenog znoja, jer ova porodica, koja je proizvodnju aronije započela od nule i svaki dinar ulagala u zasade, danas bilježi sve bolje rezultate.
Umjesto da čekaju plate u propalim firmama, “nazuli su opanke” i počeli da se bave poljoprivredom.
– S obzirom na to da smo bili premašili 50 godina, niko nas nije htio zaposliti. Bilo je dosta mlađih i prečih. Odlučio sam da se vratim na očevinu i tamo pronađem način da prehranim porodicu. Na imanju u selu Sjeversko kod Borika imali smo dunum zemlje – kazao je Mitrović.
Okrenuli su se uzgoju aronije, jer je ljekovita i na tržištu tražena.
– Za početak kupio sam 50 sadnica i u jesen 2014. posadio ih u selu na nadmorskoj visini od oko hiljadu metara. Vodio sam se saznanjem da je ova biljka otporna na biljne bolesti i da podnosi niske temperature čak do -50 stepeni, zbog čega je nazivaju i sibirskom borovnicom, a na Borikama zime znaju biti veoma surove. Svaka sadnica se primila i već narednog proljeća poneka je cvjetala i donijela nešto roda – kazao je on.
To ga je ohrabrilo i počeo je razmišljati kako do novih sadnica, a podršku mu je pružio pokojni Ilija Devura, koji je tada bio predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Rogatici.
– Od Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje RVI u Prijedoru dobio sam 2.500 KM. Dodavši još novca, kupio sam 200 sadnica, sistem za navodnjavanje i napravio rezervoar – kazao je on.
Uz podršku porodice, u kojoj niko nema stalni posao, digao je potrošački kredit, te su kupili dva dunuma zemlje i “namirili” 450 sadnica. Prvi plantažni uzgajivači aronije u Rogatici nailazili su na prepreke, ali ih one nisu obeshrabrile.
Slobodan Mitrović je ispričao da postoje saznanja da “moćna bobica” ima blagotvorno dejstvo na organizam, te da liječi upalu sluznice želuca i crijeva, čisti i jača jetru i krv, olakšava razne tegobe.
– Pomaže kod glavobolje, migrene, proširenih vena, smanjuje krvni pritisak i dobro dođe kod još niza poremećaja u organizmu. Zato treba kupovati aroniju, u sirovom, zamrznutom ili osušenom stanju, sirupu ili čaju i isprobati da li je i koliko zdrava – rekao je Mitrović. (glassrpske.com)

(Izvor youtube: Slobodan Bobo Kovac)

Rogatički krompir i dalje se veoma cijeni

Odvajkada su ljudi u selima na hiljadu metara nadmorske visine, kao što su Borike kod Rogatice, uzgajali krompir da bi prehranili obično višečlane porodice, a onda su školovani stručnjaci počeli da prate savremene tokove u proizvodnji hrane.
Danas se proizvodnjom krompira za tržište bavi skoro svako drugo domaćinstvo. Proizvodi se uglavnom merkatinli, odnosno krompir za jelo.
Za vađenje krompira angažovana je sezonska radna snaga sa područja opštine, od dvadeset do trideset muškaraca i žena, različite životne dobi. (agroklub.ba)

(Izvor youtube: BN TV)

Prirodne ljepote Rogatice i istorijsko nasljeđe dovode turiste

Područje izuzetne prirodne ljepote, čistih planinskih rijeka bogatih ribom, planinskih i brdskim predjelima ispresijecanim crnogoričnom i bjelogoričnom šumom sa izuzetnim fondom visoke i niske divljači, te jedan od bogatijih prostora kulturno-istorijskim nasljeđem, čine Rogaticu izuzetnom destinacijom. Smještena je u istočnom djelu Republike Srpske, duž planinske rijeke Rakitnice. Lokaliteti Gradine kod sela Vrela i Vratara svjedoče o praistorijskim naseljima na ovom području. Također postoje i tragovi iz srednjeg vijeka: stećci i ostaci grada i kula.
Rogatica se kao naseljeno mjesto prvi put spominje u XV vijeku, dok se od XVI vijeka u periodu turske vladavine spominje kao Čelebi Pazar. Iako relativno mala opština Rogatica se može pohvaliti kuriozitetima i zanimljivim motivima. U gradu Rogatici nalazi se Pravoslavna crkva Sv. Trojice sagrađena krajem XIX vijeka i spomen-kosturnica srpskim vojnicima iz I svjetskog rata izginulim na brdu Vitnju kod Glasinca, dok park Doma zdravlja krase lapidi-kameni spomenici iz antičkog doba. Na 1100 m/nv nalaze se Borike. Prelijepi pašnjaci i livade, šumska prostranstva, ljekovito bilje, izvori vode samo su neke od atraktivnosti ovog kraja koje slovi kao vazdušna banja.
Rijeke Rakitnica, Prača, Žepa i Bereg su bogate pastrmkom i mladicom dok Drina nudi i mogućnost sportova na vodi kao što su rafting, splavarenje, spuštanje kajakom. Lovišta Sjemeć, Mednik i Borike pružaju izvanredne mogućnosti lova i upoznavanje sa bogatom florom i faunom ovog kraja. Svoje stanište ovdje su našli: medvjed, vuk, lisica, srna. (visitmycountry.net)