Upoznajte Borisa Matoničkina, Sarajliju koji je osvojio Istanbul

Ako ste se nekad zadesili u Istanbulu, ili negdje drugdje u Turskoj, prilična je vjerovatnoća da ste na nekoj zgradi, billboardu ili u TV reklami vidjeli lice jednog Sarajlije, a da to niste ni slutili. Boris Matoničkin je model, glumac i rukometaš koji već godinama živi u Istanbulu. Ovih dana boravi u rodnom gradu, a razlog je jedan zanimljiv eksperiment na društvenim mrežama.
Bosanac koji je osvojio Istanbul / Bljesak.info | BH Internet magazin
Sarajlija s istanbulskom adresom, svojim opuštenim ponašanjem ne signalizira da se radi o čovjeku koji je u nekoliko različitih sfera osvojio grad na Bosforu. Jednostavan i pristupačan, srdačnim osmijehom razoružava ljude oko sebe. Ipak, iza ležerne vanjštine nalazi se čovjek mnogih talenata. Ovaj svestrani Sarajlija, u Turskoj poznat pod imenom Cem Bosnali, ostvario je tri paralelne karijere i u svakoj od njih bio veoma uspješan. Bilo da je riječ o rukometu, manekenstvu, glumi – čega god se dohvati, čini se da je predodređen za uspjeh.
Lice s naslovnica i ekrana
Boris se manekenstvom bavi dugi niz godina, kao jedan od najuspješnijih manekena u Turskoj, a vjerovatno i jedan od najtraženijih bh. manekena ikad.
Radio je za mnoge čuvene modne kuće i brendove, kako svjetske tako i turske. Snimio je reklame i kataloge za više od 50 brendova, te nastupio na bezbrojnim modnim revijama. Dovoljno je spomenuti samo neke od njegovih klijenata, kao što su Lacoste, Diesel, Armani, Levis, D&G, HUGO BOSS, J&B…
Ako ste se nekad zadesili u Istanbulu, ili negdje drugdje u Turskoj, možda ste na nekoj zgradi, billboardu ili u TV reklami vidjeli upravo njegovo lice, a da niste ni slutili da gledate svog zemljaka, Bosanca. Vjerovatnoća za takvo što nije nimalo mala, imajući u vidu da je radio reklame – između ostalih – za Turkish Airlines, Toshibu, Türk Telekom, Ritz Carlton, Turkcell…
U glumačkim vodama
No, nije glumio isključivo u reklamama. Prije nego što su turske telenovele uopšte postale megapopularne kod nas i naprečac osvojile televizijske auditorijume u našoj zemlji i regionu, on je iza sebe već imao niz uloga ostvarenih u njima. U svojoj glumačkoj karijeri je snimio prilično impresivan broj epizoda – njih oko 200 – u šest različitih sapunica u Turskoj.
Prva ljubav – rukomet
Borisova prva ljubav ipak je bio rukomet, kojim se bavi od 16. godine života, kada je počeo trenirati u Rukometnom klubu Bosna Sarajevo. Po dolasku u Istanbul, dugo je igrao za ekipu turskog sportskog velikana Bešiktaša. Nastupao je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, kao i Turske. Svoj prvi klub nikada nije zaboravio, nastupa za njih na revijalnim susretima veterana, i uvijek je tu kada treba pomoći, baš kao kad je prije dvije godine klubu, koji je tada ponovo kretao od nule, donirao dresove.
Nakon višegodišnje pauze, nedavno se vratio profesionalnom rukometu i igra za ekipu Istanbul Universitesi u prvoj turskoj ligi. Jedan od razloga njegovog povratka – pored, naravno, ljubavi prema rukometu – ponovo je bio da pomogne, ovaj put istanbulskom klubu koji se bori za opstanak u ligi.
Iako živi u jednoj od najvećih svjetskih metropola, kaže da je u srcu prije svega Sarajlija, i rodnom gradu se često i rado vraća. Ovih dana je ponovo u posjeti Sarajevu, a jedan od razloga je i zanimljiv eksperiment na društvenim mrežama. Nije želio otkrivati previše, ali detalji će uskoro biti poznati na njegovom Instagram profilu.
(bljesak.info)