Uspješna sportašica otkrila je kako je dogurala do sportskih medalja uz pomoć vlastitih razmišljanja


Odbojkašica April Ross dobitnica je i srebrne i brončane medalje, a za Olimpijske igre u Tokyu 2020. godine sprema za se zlato. Otkad je prvi put kročila na profesionalnu sportsku scenu, Ross je morala napraviti tri velike promjene u svom stavu kako postigla ovakav uspjeh. Najveće je promjene otkrila za MindBodyGreen, a mi vam ih prenosimo kako biste ih iskoristile najbolje što možete.
1. Obavite ono što morate

Ross tvrdi da je u svojoj karijeri prvenstveno naučila da za sve što želimo obaviti moramo imati plan i izvršiti ga. I to bez iznimki i izgovora.
Bez obzira na ostale stvari koje vam se događaju u životu, morate zapisati što trebate učiniti i jednostavno to i obaviti. Nemojte razmišljati, najteže stvari napravite odmah.”
Po Ross, kad stalno biramo ono što moramo napraviti, a ne ono što želimo, vježbamo um i lakše sami sebe kontroliramo kad nema više motivacije.
2. Živite u sadašnjosti i vjerujte sebi

Ovaj savjet Ross povezuje s prethodnim. Naime, kad naučimo sami sebe da odmah odradimo teže, lakše možemo živjeti u sadašnjosti i dokazujemo si da si možemo vjerovati. Svaki put kad naiđemo na prepreku u sadašnjosti, jednostavno se pobrinemo odmah za to i riješimo se tjeskobe i brige.
Čak i ako ništa ne možemo učiniti u sadašnjem trenutku, možete se smiriti znajući da ćete, kao i uvijek, problem riješiti čim ćete za to imati priliku. “Tako maksimalizirate svoj potencijal i morate sebe dati 110 posto u sadašnji trenutak, kaže Ross.

3. Imajte na umu da ništa nije TOLIKO važno
Ross i sama priznaje da ovaj savjet nije lako shvatiti kad se nalazimo u stresnoj situaciji.
“Da mi je ovo netko rekao prije prvih Olimpijskih igara bilo bi mi teško shvatiti, ali sve dolazi s rastom”, napisala je. U ovoj promjeni u stavu, najveći naglasak stavlja se na to da ako jako želimo nešto, često se previše fiksiramo na taj cilj i napravimo sami sebi ogroman pritisak i stres.
No, na taj način ono u čemu inače uživate postaje zadatak koji nas dovodi do toga da izgorimo. Moramo si dati prostora za greške koje su normalan dio puta do cilja.
“Važno je da se emocionalno ogradimo od neuspjeha i ne dopustimo mu da nas toliko rastuži da postane prepreka prema konačnom cilju”, objasnila je atletičarka.
‘Sve će na kraju biti u redu’

Ross je tako zaključila svoje tri najvažnije promjene u stavu, ali je i dodala da je u redu kad stvari ne ispadnu onako kako zamišljamo.
“Smatram da uvijek pomaže kad se podsjetimo da je najvažnije u životu: obitelj, odnos s prijateljima i obitelji, zdravlje, sigurnost. Kad znate da već imate te osnovne stvari, sve druge će biti u redu u vašem životu.”
Izvor: rtl.hr