Uspješno završen projekat ‘Obrazovanje kroz igru‘: Niz aktivnosti predstavljen kroz reportažu (VIDEO)

Brojne aktivnosti koje su realizovane kroz ovaj projekat, predstavljene su, kako navode iz ovog banjalučkog pozorišta, kroz reportažu koja prati kompletan proces rada.

Projekat „Obrazovanje kroz igru” koji je omogućio proteklih mjeseci djeci, mladima i odraslima da kroz literarnu, dramsku, audio i animiranu obrazovnu formu uče i prošire svoja znanja o kulturnim raznolikostima i o tome na koji način mogu doprinijeti unapređenju obrazovnih sistema u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori uspješno je, kako su saopštili iz Nevid teatra, koji je pokretač ove inicijative, završen. Brojne aktivnosti koje su realizovane kroz ovaj projekat, predstavljene su, kako navode iz ovog banjalučkog pozorišta, kroz reportažu koja prati kompletan proces rada, od ideje do realizacije i dostupna je na YouTube kanalu Nevid teatra.

image

Projekat Nevid teatra iz Banjaluke/

 
Projekat „Obrazovanje kroz igru” Nevid teatar je implementirao u partnerstvu sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije od 1. jula 2020. godine do 30. marta 2021. godine u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije”, koji sprovode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF)“. Jedan od fokusa projekta bio je, ističu iz Nevida, usmjeren i na ugroženu i osjetljivu djecu i obrazovanje pozorišne publike kroz audio i animiranu obrazovnu formu.
– Aktivnosti projekta su promovisane i kroz dvodnevni Obrazovni program koji je održan u Banjaluci.  U okviru programa je organizovano predavanje na temu „Kako i zašto djeca uče kroz igru?”, premijerno je prikazan animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle koji je dostupan na Jutjub kanalu Nevid teatra, promovisane su i ilustrovana knjiga bajki i basni za djecu, te audio-knjiga i verzija audio-knjige za djecu sa poteškoćama u razvoju, koje su rezultat Javnog regionalnog konkursa za originalne bajke i basne za djecu na temu kulturnih raznolikosti i mogu se preuzeti na web stranici projekta. Najbolji autori/ke iz regiona bili su gosti Nevid teatra u Banjaluci i u okviru Obrazovnog programa predstavili su svoja autorska djela kroz Javno čitanje, kazali su inicijatori projekta.

Projekat je završen turnejom u 10 gradova Srbije, tokom koje je Nevid teatar odigrao interaktivnu obrazovnu predstavu za djecu i odrasle „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”, realizovao dramske interaktivne radionice za djecu uzrasta od četiri do šest i od devet do 14 godina starosti i prikazao animirani pozorišni bonton za djecu i odrasle.

image

Obrazovni program u JU Banski dvor-Kulturni centar (Foto: Dalibor Danilović/Nevid teatar)/

 
Projekat su sufinansirali Grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske a medijski pokrovitelji su bili: Oslobođenje, Radio Otvorena mreža i Prva TV Crna Gora. Sve dodatne informacije o projektu dostupne su na veb stranici: www.obrazovanjekrozigru.com, a više informacija o Nevid teatru na veb stranici: www.nevidteatar.com.

(oslobođenje.ba)