Ustanak protiv nacizma: Danas se u Evropi obilježava Dan otpora Roma

Dan otpora Roma služi kao dokaz da niko nikada ne može u potpunosti da slomi i potčini čovjeka, bez obzira na to sa kolikim nivoom straha, nasilja i smrti da se suočava
Na današnji dan 1944. godine, u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau, došlo je do pobune romskih zatočenika. Ovaj hrabar i ujedinjen ustanak, različite romske organizacije i inicijative u čitavoj Evropi obilježavaju 16. maja kao Dan otpora Roma.
Nažalost, značaj ovog dana još uvek nije dovoljno prepoznat.
Romi tokom Holokausta. Foto: Romedia Foundation
Nacistička politika je propagirala rasističke zakone kojima je opravdavala tretiranje grupa koje, prema njima, nisu vrijedne življenja.
Pod takvim okolnostima, bilo je teško zamisliti pružanje ikakve vrste otpora. Ipak, ustanak se dogodio upravo tamo gdje je bio najmanje očekivan, u jednom od logora u kojem su nacistički planovi o istrebljenju uspjevali. 16. maja, 1944. godine, romski narod u koncentracionom logoru Aušvic-Birkenau se pobunio i suprotstavio zločincima u pokušaju da sačuvaju svoj i živote svojih sunarodnika.
Sedamnaest mjeseci prije 16. maja, u Aušvic-Birkenau je formiran porodični logor tzv. „Ciganski kamp“ u kome su internirani Romi i Sinti iz čitave Evrope. Kada su logoraši kampa saznali da se planira njihova eliminacija, kako bi se napravilo mjesta za nove zatvorenike, pobunili su se. Njemačke vojnike su dočekali kamenjem, drvenim pločama, žicama.
Oružje koje su Romi koristili nije moglo da se mjeri sa njemačkim, ali su i vojnici osjetili posljedice borbe i plan o eliminaciji Roma i Sinta odložili. Ovo je bio prvi organizovani otpor zatočenika u ovom logoru. Nažalost, logoraši su usjpeli da odlože neizbježno samo na par mjeseci. Njemački SS je u noći između 2. i 3. avgusta te godine „likvidirao ciganski kamp“ i skoro 2.900 žena, djece, starih i bolesnih Roma i Sinta je tokom te noći prvo ugušeno u gasnim komorama, a potom spaljeno u krematorijumu.
Dan otpora Roma služi kao dokaz da niko nikada ne može u potpunosti da slomi i potčini čovjeka, bez obzira na to sa kolikim nivoom straha, nasilja i smrti da se suočava.
(portal-udar.net)