Večeras ne propustite online predstavu “Caroline Neuber”

U srijedu 6. maja u 18 sati, putem YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), publika će moći pogledati predstavu “Caroline Neuber”, Nebojše Romčevića, a u režiji Roberta Raponje.


Predstava je nastala u koprodukciji Kamernog teatra 55 i SARTR-a. Svoju premijeru imala je 16. aprila 2000. godine na sceni Kamernog teatra 55.
“Dramski sukob započinje odnosom kćer, glumica otac, glumac i razvija se na liniji Caroline Neuber, reformator glume s beskompromisnom vjerom u moć umjetnosti, naspram putujućeg glumca Hanswursta, histriona koji je uvijek na usluzi, kako narodu, tako i vlasti. Tako lični sukob prerasta u sukob dvaju koncepata teatra, dvaju principa umjetničkog života”, kazala je Dubravka Zrnčić-Kulenović.
U predstavi igraju: Selma Alispahić, Boro Stjepanović, Žan Marolt, Dragan Jovičić, Gordana Boban, Zoran Bečić, Tatjana Šojić, Rade Čolović, Sead Pandur i Alen Muratović. Dramaturgiju predstave potpisuje Dubravka Zrnčić-Kulenović, scenografiju Kemal Hrustanović, a kostimografiju Vanja Popović.
“Za glumce kažu da igrajući druge likove i tuđe sudbine, ostaju bez svojih, i da su to ljudi sa darom da dočaraju upečatljiva ljudska svojstva kojih sami nemaju. Ako je to i istina, Caroline Neuber je upravo suprotnost od toga! Ne samo velika glumica, ona je i velika ličnost, osoba s vizijom i idejama. Puninom svoga bića, ovaj me je lik velike strasti i autentične inspiracije osvojio i povukao za sobom neizvjesnom deltom stvaranja”, rekao je Robert Raponja.
 
 

Posljednji postovi