VEČERAS: Premijera filma “Meni je ovako svaki dan”

Film Meni je ovako svaki dan, pod pokroviteljstvom Humanity in Action Bosnia and Herzegovina, bit će premijerno prikazan u četvrtak, 23.07.2020. od 20:00 u JU Centar kulture i mladih Općine Centar, Jelića 1, Sarajevo, a izjave za medije planirane su nakon premijere i panel diskusije (20:45).


Tokom proteklih mjeseci, usljed preventivnih mjera i koncepta samoizolacije s kojima su se po prvi put mnogi od nas susreli, počeli smo razmišljati o marginaliziranim grupama koji su cijeli život u takvoj situaciji.
Osobe sa fizičkim i/ili mentalnim poteškoćama, poteškoćama u razvoju, LGBTQI populacija i druge ranjive grupe, iz dana u dan suočavaju se sa samoizolacijom koja nije naređena zakonom, nego produkt drušvene stigme i nametnutog socijalnog, infrastrukturalnog i institucionalnog konteksta. Inspirisani ovom iskustvom, odlučili smo na filmsko platno prenijeti priče tri stvarne osobe koje su u stanju permanentne fizičke, socijalne i/ili mentalne izolacije.
 
Hana Sarajlić, Vanna Ćurin, i Emir Velić učesnici su programa Poticanje demokratskih vrijednosti i aktivnog građanstva među mladima, pod pokroviteljstvom Humanity in Action Bosna i Hercegovina. Mi smo samo dio ljudi koji su se koncem 2019. godine suočili s pandemijom koronavirusa i svim posljedicama ove pandemije. Ovaj projekt predstavlja početak puta ka socijalnoj inkluziji i demarginalizaciji osoba koje imaju fizičke, mentalne, senzorne i/ili razvojne poteškoće ili su etiketirane kao različite.
 
Svi zainteresirani za dolazak na premijeru mogu se javiti putem e-maila: mjosd.hia@gmail.com, te IG: https://www.instagram.com/meni.je.ovako.svaki.dan/, ili FB: https://www.facebook.com/Meni-je-ovako-svaki-dan-101234021662769/.

Posljednji postovi