Virtuelne ture kroz UNESCO-vu svjetsku baštinu

Putovanja još uvijek nisu moguća za mnoge od nas uslijed raznih ograničenja kako bi se spriječilo širenje COVID-19.

Ipak, postoje neki načini na koje možete iz topline svog doma istražiti neke od svjetskih kulturnih znamenitosti i najzapaženija mjesta prirodnih ljepota. Jedna od mogućnosti je Google Arts & Culture, koji je svojoj listi virtuelnih tura dodao mnoga mjesta UNESCO-ve svjetske baštine.
Kroz Explore UNESCO World Heritage možete istražiti mjesta poput francuskih kanala, Koloseuma, planine Kilimandžaro i vulkana u Južnoj Koreji. Takođe, možete posjetiti prepoznatljivi krajolik Rio de Ženeira, istražiti Tadž Mahal i virtualno plivati s kitovima u Meksiku, piše Engadget, a prenosi Geek.hr.
Spomenute ture su vrlo koristan način da vidite, istražite i naučite nešto novo, a da pri tom ne morate napustiti ugodan ambijent vašeg doma. Osim toga, Google Arts & Culture mogao bi se pokazati kao izuzetno dragocjen resurs za prosvjetne radnike, pomažući im da studente uče o prirodnoj i kulturnoj baštini. Ture uključuju informacije o nacionalnom parku Yosemite, drevnim hodočasničkim rutama u sjevernoj Španiji i Velikim piramidama u Gizi.
Lokacije svjetske baštine pridružuju se velikom broju važnih kulturnih mjesta na Google Arts & Culture-u, uključujući eksponate mnogih glavnih muzeja, kao i istoriju elektronske muzike te VR galerije.
(ba.ekapija.com)