Vive žene: Otvorene telefonske linije za pružanje psihološke podrške

Telefonske linije namijenjene osobama koje osjećaju potrebu za psihološkom podrškom zbog vanredne situacije.
Udruženje “Vive žene” iz Tuzle otvorilo je telefonske linije za pružanje psihološke podrške namijenjene svima koji se osjećaju uznemireno povodom trenutne vanredne situacije.

“Ohrabrujemo da se jave i sve one osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji ili karantinu, i ne znaju kako da prevaziđu sve ovo”, navodi se u pozivu objavljenom na Facebook stranici udruženja.
Psihološku podršku moguće je dobiti radnim danima od 9 do 17 sati pozivom na broj 035/224-310 i 035/226-819. Također, za dileme i pitanja moguće se javiti i na email: vivezene@bih.net.ba ili ostavljanjem poruke u inboks.
Iz udruženja su skrenuli pažnju da u situacijama krize, kao što je trenutna, većina društveno neprihvatljivih pojava i krivičnih djela može biti dodatno izražena i učestala.
“Trenutna situacija može povećati ljutnju, nezadovoljstvo, strah, neizvjesnost, probleme i poteškoće u komunikaciji što može rezultirati pojavom nasilja u porodici, posebno u porodicama koje već imaju istoriju nasilnih događaja.Krivično djelo kao što je ‘Nasilje u porodici’ ostaje krivično djelo i u situacijama krize.”
Iz udruženja su pozvali građane i građanke da prijave nasilje u porodici nadležnoj policijskoj stanici na broj telefona 122, ili na besplatni SOS telefon 1265.
diskriminacija.ba