Vladana Vasić: Skoro 50 posto roditelja bi se odreklo svoje djece zbog toga što su LGBTI!

Organizatori povorke ponosa i aktivistI za ljudska prava LGBTI osoba susreću se sa stalnim prijetnjama.

Foto: Facebook /Vladanka Vasić
Vladana Vasić je braniteljica LGBTI prava, pravnica i rukovoditeljica zagovaranja u Sarajevskom otvorenom centru (SOC) i organizatorica Povorke ponosa koja će biti održana u septembru. Za “Avaz” je govorila o pritiscima i prijetnjama sa kojima se susreću LGBTI osobe u bh. društvu, kako je biti LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini.
– Pozicija LGBTI osoba u BiH zavisi od mjesta u kojem se nalaze, godina, ekonomskog statusa, podrške porodice i prijatelja, i drugih društvenih faktora. Tako da je LGBTI osobama sigurno lakše ako žive same, ako su ekonomski nezavisne i ako se nalaze u većim sredinama. Međutim, i dalje stoji situacija da LGBTI osobe u BiH žive u društvu u kojem bi skoro 48% roditelja u BiH liječilo svoju djecu ili ih se odreklo, a gotovo isto toliko osoba ne bi željelo da im komšija, prijatelj/ica, radni kolega/ica bude LGBTI osoba – istakla je Vladana Vasić.

Foto: Facebook / Vladanka Vasić

Kaže da je svaka treća LGBTI osoba u BiH doživjela diskriminaciju, a svaka četvrta nasilje.

– Od 2008. godine samo su dva slučaja nasilja nad LGBTI osobama procesuirana pred sudom, te je počiniteljima izrečena kazna. U oba slučaja izrečene su minimalne kazne. Najveći broj slučajeva nasilja nad LGBTI osobama čine nasilje u porodici i međuvršnjačko nasilje, i u ovim slučajevima u potpunosti izostaje reakcija sistema. U slučajevima nasilja u porodici najčešći počinitelji nasilja su roditelji, te braća i sestre – kaže Vasić.
Organizatori/ce povorke ponosa i aktivisti/kinje za ljudska prava LGBTI osoba susreću se sa stalnim prijetnjama, te online i verbalnim nasiljem kojim se pokušava omesti njihov rada, te ih se zastrašiti da se vrate “u svoja četiri zida”.
– Od Povorke ponosa očekujemo da pošalje ponosu LGBTI zajednici u BiH da nisu sami, da smo tu i da ćemo se boriti za naša prava, da pošalje poruku našim sugrađanima i sugrađankama da smo i mi državljani/ke BiH i da smo tu oduvijek i zauvijek, i s kojim se izazovima suočavam, kao i nadležnim institucijama da naša ljudska prava moraju poštivati i štititi – rekla je Vasić za “Avaz”.
Izvor: avaz.ba