Vratite nam vjeru u bolju budućnost: “Želimo da živimo u našoj zemlji”.

Jedan od najvećih problema Bosne i Hercegovine jeste odlazak mladih u potrazi za boljom budućnosti. Međutim, odlazak mladih nije izražen samo u BiH, već i u cijeloj regiji. Pa tako, dok se odlazak mladih prati statistikom, mladi uzimaju stvar u svoje ruke i nude ideje za rješenje problema.

Pobjednički video na temu odliva mozgova koji poziva bh. vlasti na reagovanje sa porukom “Želimo da živimo u našoj zemlji #stopodlivumladih”, izabran je putem glasanja na društvenim mrežama i ocjenjivanjem stručnog žirija za najbolji u konkurenciji od pet video spotova urađenih kroz projekat sa mladima – #E4U, a kojeg je treću godinu zaredom pokrenuo Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR) u Bosni i Hercegovini.
Pored odliva mozgova, teme koje su srednjoškolci identifikovali kao prioritete kroz istraživanje koje je sprovedeno među 16.000 učenika širom Bosne i Hercegovine su ekonomski i obrazovni sistem u BiH, mobilnost mladih, vršnjačko nasilje, i govor mržnje. Teme su potom obrađene kroz video spotove.
“Svaki od napravljenih video spotova govori o temama koje su zajedničke svim zemljama EU. Evropska unija predstavlja mnogo više od ekonomskog prosperiteta, ona predstavlja zajedničke vrijednosti – vrijednosti o kojima upravo komunicirate kroz ove video uratke,” rekla je direktorica za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR) Genoveva Ruiz-Calavera, naglašavajući ulogu mlađih generacija na Zapadnom Balkanu u zajedničkom komuniciranju sa Evropskom unijom o problemima sa kojima se suočavaju.
Video spot o odlivu mozgova dobio je najveći broj glasova na društvenim mrežama i od strane stručnog žirija, kojeg su sačinjavali režiser, producent i scenarist Ademir Kenović, glumac i režiser Zenit Đozić, arhitekt i producent Midhat Kapetanović, potom režiser i pisac Tarik Hodžić, te direktorica account-a “Mita Group” Đejla Mahmutović.
Zahvaljujući projektu #E4U, srednjoškolci iz BiH su prvi put dobili priliku da, uz pomoć vrhunskih bh. i regionalnih stručnjaka za komunikacije, kroz video produkciju na kreativan način predstave svoja viđenja pitanja koja se tiču mladih ljudi. Pobjednički tim i predstavnici timova danas završavaju studijsku posjetu Briselu.

Optimizam mladih za promjenama je nešto na šta bi se svaki čovjek trebao ugledati, jer su ovo problemi o kojima svi pričamo, ali ne djelujemo. Pokrenimo se zajedno sa njima, kako bi ostvarili bolje uslove za ostanak u svojoj zemlji.
Izvor: https://www.mreza-mira.net/