Webinar: Botovi i lažni profili na društvenim mrežama

WebinarBosnia and HerzegovinaFondacija „Mediacentar“ Sarajevo vas poziva da se prijavite na webinar na temu “Botovi i lažni profili na društvenim mrežama” koji će biti održan 24.11.2020. od 13:00 do 15:00 sati, na platformi Zoom.
Webinar je namijenjen lokalnim NVO koje su zainteresovane da razvijaju aktivnosti na polju medijske i informacijske pismenosti.  O lažnim i malicioznim nalozima na društvenim mrežama i njihovim ulogama u dezinformacijskim kampanjama razgovarat ćemo sa Darijom Stjepić, novinarkom Fake News Tragača (Srbija) i Majom Ćalović, urednicom društvenih mreža Mediacentra Sarajevo (BiH). Na webinaru će biti obrađene sljedeće teme:

  • Šta su botovi, trolovi i astroturferi?
  • Kako prepoznati lažne i maliciozne naloge na Twitteru, Facebooku i Instagramu?
  • Kako uočiti mreže botova i koje su njihove uloge u širenju dezinformacija online?
  • Da li se botovi mogu koristiti u pozitivne svrhe i promociju aktivnosti civilnog sektora?

Kako se prijaviti na webinar?
Ukoliko ste zainteresovani/e za učešće na radionici, registrovati se možete ovdje.  Za praćenje radionica trebat će vam aplikacija ZOOM, besplatna verzija (basic), koju možete koristiti na računaru ili smart telefonu. Nakon registracije, na e-mail adresu ćete dobiti poveznicu putem koje ćete moći pristupiti događaju. Webinar se organizuje u okviru regionalnog programa ”Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta NVO za razvoj medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu’’, uz podršku Evropske komisije.
Regionalni program “Mediji za građane – građani za medije: Jačanje kapaciteta nevladinih organizacija za razvoj medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu” uz podršku Europske unije implementiraju partnerske organizacije Mediacentar Sarajevo, Albanski medijski institut, Makedonski institut za medije, Institut za medije Crne Gore, Novosadska novinarska škola, Mirovni Inštitut, SEENPM.
media.ba