U Budvi održan Western Balkans Resilience Forum

U Budvi je održana konferencija pod nazivom Western Balkans Resilience Forum

Konferenciju su otvorili predstavnici američkog State Departmenta, koji su pozvali na zajedničko djelovanje država regiona u borbi protiv ekstremizma.

Forum o nacionalnim i lokalnim pristupima suprotstavljanja religijskom i etno-nacionalističkom ekstremizmu na Zapadnom Balkanu, okupio je ministre unutrašnjih poslova regije, kao i sve druge organizacije koje se bave pitanjima sigurnosti i prevencije nasilnog esktremizma.

Pete Marocco, zamjenik pomoćnika državnog sekretara i šef Biroa operacija vezanih za sukobe i stabilizaciju u State Departmentu, kazao je da je radikalizacija zajednički neprijatelj svih i da zbog toga svi moraju da rade zajedno.

Christopher Harnisch, zamjenik koordinatora za borbu protiv nasilnog ekstremizam u State Departmentu, istakao je da je prijetnja terorizma postala opasnija i složenija nego ikada u istoriji.
 
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić  također je učestvovao na konferenciji u Budvi.

Učestvujući na panelu  o sigurnosnim izazovima zemalja Zapadnog Balkana, ministar Mektić je istakao mjere koje BiH poduzima u ovoj oblasti, te naglasio važnost regionalne saradnje, rezmjene informacija i iskustava u borbi protiv svih oblika ekstremizma i radikalnih grupa koje svojim djelovanjem narušavaju sigurnost cijelog regiona.
 
 
Forum je organizovao Međunarodni Republikanski Institut u saradnji sa SCN/ISDglobal uz podršku State Departmenta.
 
 
 
 


Naš Mačak Mirko je također učestvovao na konferenciji i za Vas imamo eksluzivnu izjavu: 
Mačke se edukuju, naša je želja da se borimo protiv ekstremizma. To možemo samo znanjem!