Za studente i učenike: Grad Banja Luka nudi stipendije za deficitarna zanimanja

Uz stipendije za deficitarna zanimanja, Grad Banja Luka dodjeljuje i stipendije po osnovu uspjeha u školi/fakultetu i po socijalnom statusu.


Grad Banja Luka će i naredne školske/akademske godine stipendirati učenike i studente koji se odluče za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada, u okviru gradskog programa stipendija vrijednog oko 1,6 miliona KM.
Za učenike srednjih škola, biće stipendirano školovanje za sljedeća zanimanja: monter suve gradnje moler, fasader i tehničar modelar obuće. Kada je riječ o studentima, stipendije su predviđene za sljedeća zanimanja: diplomirani inženjer elektrotehnike; diplomirani profesor tehničkog obrazovanja i informatike i diplomirani profesor matemtike i informatike.
Precizirano je to u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2021/2022. godinu, koja je donesena na posljednjoj sjednici gradskog parlamenta.
Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, u narednoj školskoj/akademskoj godini, istom odlukom, planirano je da bude izdvojeno do 1,6 miliona KM.
Uz stipendije za deficitarna zanimanja, Grad Banja Luka dodjeljuje i stipendije po osnovu uspjeha u školi/fakultetu i po socijalnom statusu.
Pojedinačni iznosi stipendija ostaju nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.
U školskoj/akademskoj 2020/2021. godini, Banja Luka stipendira 1.310 učenika i 392 studenta, prenosi Banjaluka.com.