Zaim Šuman predstavlja BiH na svjetskim vojnim igrama u Kini

Najuspješniji goraždanski atletičar, pripadnik Oružanih snaga (OS) BiH Zaim Šuman otputovao je u NR Kinu gdje će predstavljati BiH na svjetskim vojnim igrama.

Šuman na ovo prestižno takmičenje ide sa ispunjenom normom i jedini je bh. predstavnik u atletici koji će u Kini, uz najbolje sportiste Evrope i svijeta, trčati maraton.
– Normu za nastup na svjetskoj vojnoj olimpijadi koja se ove godine održava u NR Kini ispunio sam prije dvije godine za disciplinu maraton, tako da ću predstavljati BiH na ovom izuzetno jakom takmičenju gdje će nastupiti najbolji svjetski maratonci, učesnici svjetskih i evropskih prvenstava te olimpijskih igara. Očekuje se veoma jaka konkurencija iz više od 100 zemalja iz cijelog svijeta – kazao je Šuman pred polazak.
Uspješni goraždanski sportista koji iza sebe ima više od 1000 nastupa i stotine osvojenih medalja na brojnim takmičenjima širom svijeta, prvi je goraždanski maratonac i osnivač Atletskog kluba (AK) Goražde. Ističe da je velika čast biti dio ovog svjetskog događaja.
– Čast je učestvovati na jednom ovako velikom takmičenju, to je dokaz da ste uspjeli, uradili nešto i imali dobre rezultate, na osnovu kojih sam stekao pravo odnosno ispunio normu za ovo takmičenje na svjetskom nivou. To je u ovom periodu najveći sportski događaj u svijetu. Ima još predstavnika u borilačkim vještinama a ja sam jedini koji će trčati maraton – ističe Šuman za kojeg učešće na Svjetskoj vojnoj olimpijadi nije nepoznanica.
Navodi da su ovo četvrte svjetske vojne ige na kojima nastupam. Prethodno je bio u Indiji 2007. godine, 2011. je nastupio u Brazilu i 2015. godine u Južnoj Koreji.
– Prva dva puta sam trčao na stazi, a u Koreji sam trčao maraton. Bio sam u prvoj grupi svjetskih maratonaca i mogu biti zadovoljan. Osjećam se dobro s obzirom da ova godina i nije bila baš za mene najbolja što se tiče zdravstvenog biltena. Imao sam tešku operaciju krajem aprila, doktori nisu davali neke šanse da se oporavim, s obzirom da je bila jedna teška povreda koljena. Uspio sam se oporaviti i nastupio sam na dva polumaratona u Banovićima gdje sam pobjedio i u Sarajevu sam bio u užoj konkurenciji – dodaje.
S obzirom na svoje bogato iskustvo, Šuman se nada se da će uspjeti dobro istrčati maraton u Kini.
– Prelijep je osjećaj predstavljati BiH i njene Oružane snage. Planirano je da nosim zastavu BiH na otvaranju ovog svjetskog takmičenja što vam daje dodatni motiv za neki dobar rezultat – zaključuje uspješni goraždanski sportista.
Svjetske vojne igre u NR Kini trajat će do 27. oktobra.
Izvor: gorazdeportal.com