“Zajedništvo, umjetnost i ravnopravnost: Dan Oružanih snaga BiH u Tuzli”

Danas je Tuzla bila centar inspirativnog događaja koji je okupio mlade volontere, umjetnike, predstavnike Grada Tuzla i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) te HQ NATO-a u Sarajevu. Povod za okupljanje bio je Dan Oružanih snaga BiH, koji simbolizira zajedništvo i saradnju svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Oružane snage BiH osnovane su 1. januara 2006. godine, nakon što su sa entitetskog nivoa Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine prebačeni na državni nivo nadležnosti u oblasti odbrane. Do tog vremena, postojale su tri vojske, no osnivanjem OSBiH stvoren je simbol jedinstva i zajedništva. Integracija različitih etničkih skupina u jednu zajedničku vojsku predstavljala je ključni korak prema stabilnosti i pomirenju u zemlji.

Ovog četvrtka, grupa mladih volontera Omladinske grupe ORC Tuzla započela je akciju krečenja zida kako bi stvorili pozadinu za mural posvećen Danu Oružanih snaga BiH. Osim mladih volontera, podršku su pružili i vrijedni uposlenici JKP “Komunalac” Tuzla, čišćenjem ulice u kojoj se mural nalazi.

Marija Tica Kovačević, talentovana evropska umjetnica, bila je zadužena za stvaranje murala vojnikinje. Ovaj izbor umjetničkog motiva odražava želju da naglase važnost ravnopravnosti spolova unutar svih organizacija.

Grad Tuzla pružio je potpunu podršku projektu, ustupivši zid zgrade u vlasništvu grada za mural. Lokacija, smještena na atraktivnom mjestu u gradu, dodatno je istaknula važnost ovog događaja. Grad je također pomogao kao partner, pružajući potrebne resurse i olakšavajući organizaciju. Atmosfera je bila još bolja zahvaljujući DJ Vedan Kuntu (FM JAM), koji je svojom muzikom zabavljao prolaznike i ekipu koja je radila na muralu. Poseban dodir topline pridonio je poznati kuhar iz Srebrenika, Duri, koji se pobrinuo za šolje tople čokolade za sve nas, ali i za sve građane i građanke grada Tuzle.

Na crtanju murala prisustvovali su predstavnici Grada Tuzla, HQ NATO Sarajevo i Oružanih snaga BiH, simbolizirajući snažnu podršku i saradnju između lokalne zajednice, vojske i međunarodnih partnera. Dan Oružanih snaga BiH u Tuzli postao je ne samo prilika za obilježavanje historijskog trenutka, već i demonstracija jedinstva, umjetnosti i ravnopravnosti u srcu Bosne i Hercegovine.

Organizator događaja bio je Omladinski resursni centar Tuzla.