Započeo je najveći događaj posvećen regionalnoj politici EURegionWeek

Događaj je prerastao u jedinstvenu platformu za komunikaciju i povezivanje koja okuplja regije i gradove iz cijele Evrope, uključujući njihove političke predstavnike, dužnosnike kao i mnoge stručnjake i akademike, a trajat će do 22.10.2020. godine. Teme ovogodišnjeg događaja su: Green Europe, Cohesion and Cooperation, Empowering Citizens.
EURWPredstavnica Instituta za razvoj mladih KULT prisustvovala sesiji na temu: “Unlocking Women's Entrepreneurship Potential”. Kreativnost žena i preduzetnički potencijal prepoznati su kao nedovoljno iskorišten resurs za ekonomski rast i zaposlenje, te bi ih kao takve trebalo dalje razvijati. Ciljevi sesije bili su raspravljati o europskim i državim politikama koje su usklađene sa potrebama preduzetnica i preprekama koje nisu regulisane postojećim instrumentima, razmjeniti iskustva koja se odnose na dobre prakse za podršku ženama u pokretanju i uspješnom vođenju biznisa, te nastaviti buduću saradnju na ovu temu među relevantnim stakeholderima.
Kroz ovu radionicu prezentovani su različiti načini na koje se europska društva mogu nositi sa ovim važnim izazovom. Kombinovana je diskusija o političkom program razvijenom u dunavskom regionu koji pruža podršku preduzetništvu žena, kao i primjere mjera potpore i dobre prakse za poticanje žena preduzetnica iz EU i različitih država članica. Neki od zaključaka jesu da žene preduzetnice imaju sve značajniju vitalnu ulogu, koja socijalno, profesionalno i ekonomski razvija zemlje u ekonomije vođenje znanjem i inovacijama. Među najvažnijim resursima tokom osnivanja biznisa navedena su iskustva osoba koje su ranije prošle kroz isti proces, članovi porodice, te mentori. Shodno ovom uspostavljene su mnoge online platforme i forumi putem kojih žene mogu vršiti online konsultacije, kao i baze podataka koje im mogu pomoći da uče iz ranijih dobrih praksi. Vrlo je važno pružiti im povratne informacije i pokazati da nisu same, te da postoji zajednica koja je spremna pružiti im različite vidove pomoći kroz konsultacije, treninge, obuke, ali i mnoge programe podrške i projektne grantove.