Završen prvi modul „Akademije za političke lidere/ke u BiH”


Prvi modul „Akademije za političke lidere/ke u BiH” pod nazivom ”Mediji, zagovaranje i liderstvo” uspješno je realizovan u Banjoj Luci od 28. novembra do 1. decembra 2019. Priliku da pohađaju Akademiju dobilo je 20 mladih političara iz 13 političkih stranaka iz 14 lokalnih zajednica iz BiH, a tokom ovog modula im se pridružilo još 15 studenata Univerziteta u Banjoj Luci.
Na prvom modulu učesnici su imali priliku razgovarati sa parlamentarcima iz Narodne skupštine Republike Srpske – gospodinom Davorom Šešićem i gospodinom Denisom Šulićem kao i sa zastupnikom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine –  gospodinom Irfanom Čengićem. Takođe, u cilju približavanja institucija i uspostavljanja održivog modela saradnje mladih, civilnog sektora i organa izvršne i zakonodavne vlasti organizovani su prijemi kod predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske gospodina Nedeljka Čubrilovića i potpredsjednika Vlade Republike Srpske i ministra pravde gospodina Antona Kasipovića.
Akademci su imali priliku slušati renomirane predavače kao što su: NJ.E. Igor Davidović,mr Igor Radojičić,prof. dr Miloš Šolaja, prof. dr Srđan Dušanić, gospodin Ermin Hajder, Milijana Kos – urednica i novinarka, gospodin Slobodan Blagovčanin.
Predstavljene su teme zagovaranja i liderstva, kao i praktične vježbe simulacije pregovaranja.
Polaznike u narednim mjesecima očekuju još 3 modula na kojima će se obrađivati teme iz oblasti politike, ali i političke teroije koje su od važnosti za njihov daljnji angažman. Ove godine novina u Akademiji je „SOPˮ (Sustainable Online Platforma) prva održiva online platforma u regionu za učenje. Platforma omogućava slušanje predavanja online instrumentima s mogućnošću reprezentativnog aspekta pohađanja i analize činjenica, te međusobne otvorene diskusije sa ostalim polaznicima.
„PERPETUUM MOBILE – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka provodi program „Akademija za političke lidere/ke u BiH“ koji, u kontinuitetu, traje od 2007. godine i ima za cilj da osposobi mlade lidere/ke političkih partija i da podrži novu generaciju političara/ki koji će sarađivati u cilju unapređenja njihovih zajednica i društva u cjelini. Program se realizuje uz pomoć Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Do sada je „Akademiju za političke lidere/ke u BiHˮ završilo 214 mladih političara iz 45 lokalnih zajednica i iz 30 političkih stranaka. Utvrđeno je da je od tog ukupnog broja njih 45% napredovalo u raznim unutarstranačkim i organima vlasti na različitim nivoima u BiH.
Preuzeto sa: http://www.pm.rs.ba