Živinice: Mladi samostalno prave i poklanjaju zaštitni vezir!

Jelena je osoba koja zajedno sa drugim volonterima pravi i poklanja zaštitni vizir za sve one kojima je to potrebno!


Jelena Nikolić je studentica  Medicinskog fakulteta u Tuzli, vlasnica privatnog biznisa “Samopotamnjivanje tijela (airbrush metoda)” i dugogodišnja članica Streljačkog sportskog kluba Konjuh-Živinice.
Ideja za izradu maski je došla iz potrebe za istim. Jelena kaže da se već kao student upoznala s oskudicom zaštitne opreme, kako za same studente tako i za sve uposlene u zdravstvu.
Tvrdi da obzirom na novonastalu situacu bilo je prosto neophodno da se reaguje, svako s onim što može ponuditi.
“Zapravo, ovo nisu maske već zaštitni viziri ili bolje rečeno imitacija istih. Naši vrijedni studenti Mašinskog fakulteta u Tuzli su uveliko krenuli sa izradom opreme uz pomoć 3D printera, ali to ipak zahtjeva više ulaganja u materijal i samu spravu. Pored toga, sav izrađen materijal se dostavlja osobama u zdravstvu, civilnoj zaštiti i većim tržnim centrima na području Tuzle, dok naši lokalni radnici u uslužnim djelatnostima na području Živinica ostaju bez adekvatne zaštite.” – Jelena Nikolić
Upravo zato su se članice Streljačkog sportskog kluba Konjuh-Živinice udružile kako bi sprovele ideju u djelo.
Vizir kao dio zaštitne opreme, namijenjen je svim osobama, radnicima u uslužnoj djelatnosti koji svakodnevno dolaze u kontakt s većim brojem ljudi zbog karakteristike posla s kojim se bave.
“Jedini cilj koji smo imali kada smo krenuli sa izradom bio je omogućiti našim sugrađanima/radnicima da budu blagovremeno zaštićeni, pomoći im da se osjećaju sigurnije na svojim radnim mjestima te da ne gubimo vrijeme čekajući da nam neko drugi pomogne.” – kaže Jelena.
Zaštitne vizire su do sada uručile službenicama u Raiffeisen banci Živinice, radnicama u hipermarketu Belamionix, Aden, mikrokreditnoj organizaciji Partner, našim volonterima u sklopu SSK Konjuh te u nekoliko lokalnih trgovina, pekara.
Imamo samo pozitivna iskustva,svi su jako zadovoljni.
“Glavna donacija je vaše vrijeme, trud i zalaganje koje ste spremni izdvojiti u izradi proizvoda.”
Materijal koji je potreban za izradu  zaštitnog vezira jeste:
-grafo folija A4 format
-elastična,textilna guma širine 2-3cm
-samoljepljiva spužvica širine 1-2cm
-izolir traka
-heftalica
Trenutno viđenje situacije kada je u pitanju pandemija COVID-19
“Imamo problem, a taj problem je u razmjerama pandemije. Niko nije sakriven od njenih posljedica da li one bile zdravstvene, socio-ekonomske, materijalne ili druševne, ali kao i za svaki drugi problem naći će se riješenje. Na nama kao društvu je da svako da svoj doprinos, barem poštujući naredbe samoizolacije i time olakšavajući rad zdravstvenog sistema.” – Jelena N.
Zidovi Klinike za abdominalnu hirurgiju u Tuzli su “ukrašeni” tekstom velikog Meše Selimovića koje ću i ja iskoristiti, a kažu: “Ničega se u životu ne treba bojati, samo treba razumjeti. Što više razumijemo to se manje bojimo.”

GALERIJA:

Posljednji postovi