Zorana Stakić – Dokaz da su ustrajnost i trud siguran put do ostvarivanja željenog cilja (FOTO)

Zorana Stakić je mlada, vrijedna i perspektivna umjetnica koja oduševljava svojim crtežima. Ona je dokaz da su ustrajnost i trud siguran put do ostvarivanja željenog cilja, a mi smo je upravo zbog toga, odlučili predstaviti široj grupi naših čitatelja.

Predstavljamo Vam Zoranu Stakić i intervju za CAT BiH.
Predstavi se?
Ja sam Zorana Stakić, dolazim iz Pelagićeva/Brčkog, radim kao menadžer tattoo studia. Hobi mi je oslikavanje zidova i slika.
Kako je započela tvoja ljubav prema umjetnosti? Koliko dugo se već baviš crtanjem?
Ljubav prema umjetnosti gajim od ranog djetinjstva. Rekla bih da se amaterskim slikanjem bavim još od osnovne škole.
Gdje pronalaziš nadahnuće za svoje radove?
Pronalazak inspiracije bih svrstala u najteži dio pripreme za slikanje, u najboljem slučaju nadahnuće dođe samo od sebe. Doduše kao kod svakog kreativca, postoje i manje “sunčani” dani kada inspiracija ne dolazi tek tako, ali je tada pronalazim u muzici, filmu, filozofiji i čovjeku, odnosno ljudima oko sebe.

Šta najviše preferiraš u svom umjetničkom izražaju, kakva djela trenutno stvaraš?
Preferiram rad akrilom, koji je dosta netipičan za vanjsko oslikavanje murala, ali se poslednjih godina trudim da povežem uličnu umjetnost sa oslikavanjem akrilnim bojama. Trenutno sam okrenuta ka komercijalnom oslikavanju zidova, odnosno mural posmatram kao jedan dio enterijera koji ima svoju estetsku ulogu, te upotpunjuje prostoriju, lokal i sl.
Omiljeni projekat na kojem si radila?
Ne bih mogla izdvojiti nijedan projekat kao omiljeni, ali malu prednost dajem projektima u kojima imam apsolutnu slobodu izražavanja.
Je li vrijednost tvojih radova dovoljno prepoznata na našoj umjetničkoj sceni?
Društvo u kojem živim nije još potpuno upoznato sa ovom vrstom umjetnosti, ali uglavnom dobijam veoma pozitivna mišljenja i kritike, što mi daje volju za daljim radom.
Kako vidiš i doživljavaš savremenu umjetnost?
Savremena umjetnost je ovih dana dosta usmjerena na digitalnu umjetnost, što je očekivan produkt tehnološkog napretka u svijetu i drago mi je što uz nove alate dobijamo nove grane umjetnosti koje uz sebe nose neke nove ljepote.

Gdje se vidiš u budućnosti?
Voljela bih da se vidim, to bi bila odlična inspiracija za sliku. Šalu na stranu, željela bih da mi budućnost nosi još veće projekte, rad i van granica BiH, uz više ljudi koji se zanimaju za murale, vibe i kulturu koja ide uz njih.
Možemo li uskoro očekivati neki novi projekat?
U planu imam jedan projekat, koji ne bih da “izbaksuziram” prije nekih toplijih dana, tako da ga ne bih još pominjala, ali ću reći da očekujem jednu zanimljivu, kreativnu priču, koja uz sebe nosi druženje i pozitivnu energiju.
U nastavku možete pogledati galeriju radova naše Zorane:

-Slobodanka Stevanović-