Žudnja za slavom i ugledom – Priručnik za homosapiensa

Knjiga “Priručnik za homosapiensa” je vanvremenska psihološka studija sa nama u glavnoj ulozi.

Slava

Slava je privilegija koja se dodjeljuje samo odabranima ili kako bi se reklo miljenicima sudbine. Postati slavan san je mnogima, ali i breme odgovornosti rijetkima koji su ostvarili taj san. Običan čovjek to vidi drugačije, pa često možemo čuti: “E, da sam ja na njegovom mjestu…”

Prvo što trebamo znati jeste da niko ništa nije dobio što na neki način nije zavrijedio, a šta će dalje raditi s tim, biće njegova investicija u budućnost. Slavnom čovjeku nije nimalo lako oduprijeti se iskušenjima dok mu se pred nosom klate sve primamljivosti ovoga svijeta, ili alanfordovski rečeno: “Mnogo je teže odolijevati iskušenjima ako si lijep, mlad i bogat nego ako si ružan, star i siromašan”.
Djelovati uzorno kada smo privilegovani slavom i uspjehom predstavlja veliki test za svakog čovjeka. Karakterna vrijednost onih koji u tome uspiju treba biti posebno cijenjena jer su veoma rijetke osobe koje za opštu dobrobit iskoriste ovu vrstu društvene privilegije.

Ugled

Krunisanje truda uspjehom se u većini slučajeva mjeri novcem i povremeno slavom, dok je društveni ugled nešto za čime se neprestano žudi i bez čega ljudski ego ne bi mogao preživjeti.
-Oni koji odaberu pravi put iskoristiće sudbinski trenutak uspjeha da pored trenutka zaslužene sreće dodatno osnaže polet i vjeru u ono što rade, ali i potaknu druge da svi zajedno krenu putem kolektivnog napretka. Onima koji su prepoznati kao uspješni ljudi puno je lakše dobiti podršku (bilo materijalnu ili moralnu) u daljem životu i radu, kao i mogućnost da tim privilegijama pomognu drugima.
-Drugi pravac je, suprotno prethodnom, popločan snažnom ambicijom da se zadrže stečene pogodnosti i da se što duže uživa u njihovim blagodetima. Veliki problem nastaje kada se čovjek navikne na ostvareni ugled i privilegije koje ga prate, te ih počne smatrati neospornim pravom koje mu treba vječno pripadati. Međutim, život je okrutna igra dualiteta u kojoj je sve na kocki, pa tako i ova privilegija.
Ako nam željeni uspjeh bude dugoročno izmicao, za očekivati je da ćemo se suočiti sa jednim od najopasnijih karakternih testova za homo sapiensa. Zavist prema drugima koji su uspješniji od nas i beskompromisna želja da i sami postignemo istu vrstu uspjeha, zamka je iz koje se jako teško isčupati kada se jednom u nju upadne.
Kada je čovjeku ego povrijeđen, on postaje opasniji od ranjenog lava i podmukliji od hijene.

Više možete pronaći na: Priručnik za homosapiensa.
 

Posljednji postovi