02.04. – SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Autizam je neurorazvojni poremećaj obilježen poremećenim društvenim međudjelovanjem i komunikacijom, ponavljanim i stereotipnim obrascima ponašanja i nejednolikim intelektualnim razvojem često uz duševno zaostajanje. Simptomi započinju u ranom djetinjstvu. Uzrok je kod mnoge djece nepoznat, premda u nekih dokazi podupiru gensku sastavnicu. Dijagnoza se zasniva na razvojnoj anamnezi i promatranju. Liječenje se sastoji od bihevioralnih postupaka te primjene lijekova.

Glavna skupština UN-a odabrala je 2. april za obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o autizmu čime se želi skrenuti pozornost javnosti širom svijeta na sve veći problem ovog složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života. Dan svjesnosti o autizmu 2013. godine obilježavao se pod motom: „ Autizam treba – sistemsko rješenje. “
Omladinski Resursni Centar Tuzla zajedno sa članovima novoformirane Omladinske grupe želi pružiti podršku svim oboljelima od autizma, porodicama i roditeljima oboljele djece. Pogoršana epidemiološka dešavanja u našoj državi nas nisu spriječila da budemo kreativni i pokažemo svoju solidarnost te pošaljemo poruke podrške, a na koji način smo to realizovali možete pogledati u nastavku.
#stopstigma #preventstigma #autismawareness #raiseawareness #autismawarenessday #orctuzla
-OGORC i ORC Tuzla tim –