MLADI LIDERI POKRENULI ZAJEDNIČKI PODCAST „DEMOCRACY FIGHT CLUB“

U vremenu koje je donijelo mnogo izazova i gotovo u potpunosti preselilo ljudski kontakt u digitalni svijet, mladi lideri su željeli ovaj kontakt personalizirati što je moguće više i približiti svijet Bosni i Hercegovini i našu državu svijetu, te ukazati na neke pozitivne priče borbe mladih za demokratske vrijednosti.

Stim na umu, troje mladih iz BiH, Vedrana Vujović iz Sarajeva, Malik Sakić iz Tuzle, i Mensur Seferović iz Sanskog Mosta, pokrenuli su podcast – Democracy Fight Club.
Podcast kao forma u svijetu je izuzetno popularan, a u našem regionu i svijetu, tek zauzima veći prostor i privlači pažnju, što će se sigurno nastaviti u godinama koje su pred nama.
Kroz dosadašnje tri epizode, uz pomoć mreže Generation Democracy i Međunarodnog republikanskog instituta, Vujović, Sakić i Seferović su u svom podcastu ugostili mlade iz Nigerije, Libana, Zimbabvea, Paname, a u specijalnom izdanju „I ja sam svijet“, nedavno su snimili i prvu epizodu sa mladom Olgom Tmušić iz Bijeljine.
„Olga je zajedno sa još nekoliko mladih iz ALPI programa, pokrenula izazov na Instagramu koji se zove #GeneracijaD, u kojem pozivaju mlade da dijele pozitivne priče iz svojih lokalnih zajednica. U ovim turbulentnim vremenima, nama se to učinilo izuzetno zanimljivim, pa smo pozvali Olgu da bude naša prva gošća u ediciji na našem jeziku“, rekla je Vedrana Vujović, jedna od voditeljica podcasta.
U ovoj epizodi, Vujović i Tmušić su razgovarale o Generaciji D, ali i mnogim relevantnim temama kao što je učešće mladih u donošenju odluka, saradnja mladih u BiH i regionu i svakodnevna borba ove generacije za demokratiju.
„Mnogi su me prijatelji zvali nakon što su vidjeli izazov na Instagramu i pitali me šta je to Generacija D. Generacija D smo svi mi. Ovo D se odnosi na „dobre priče“ u prvom redu, sve ono što svakodnevno radimo da bismo pomogli našim lokalnim zajednicama; „demokratiju“ odnosno demokratsko društvo za koje se borimo; i „digitalno“ na kraju, kao alat koji naša generacija najviše koristi za komunikaciju.“, rekla je Tmušić naglasivši da se dosad u izazov uključilo mnogo mladih iz BiH i regiona, i pozvala je i ostale da učine isto.
Cijelu epizodu možete pogleda” na zvaničnom YouTube kanalu